четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    899 прочитания

    Ограниченията в Европа вече дават резултат

    Новоустановените случаи намаляват, но се очаква в следващите седмици смъртността да продължи да нараства, обясниха от СЗО
    20 ноември 2020, 10:09 a+ a- a

    Новите ограничения в Европа забавят разпространението на коронавируса в някои от най-тежко засегнатите страни. Световната здравна организация (СЗО) заяви в четвъртък (19 ноември), че броят на новите случаи намалява за първи път от месеци в целия регион. Преди две седмици агенцията съобщи, че в Европа се откриват около два милиона нови инфекции на седмица. Миналата седмица този брой спадна до 1,8 милиона или 10%.

    „Това е малък сигнал, но въпреки това е сигнал“, заяви д-р Ханс Клуге, регионален директор за Европа на СЗО. Според него Европа е в състояние да промени ситуацията, но предупреди, че вирусът остава сериозна заплаха.

    Ограниченията, много от които бяха обявени в края на октомври, са по-малко строги, отколкото през пролетта - много фирми са затворени, а събиранията с ограничен размер. Ограниченията за движение са далеч по-малко строги, отколкото бяха. Но училищата в общия случай остават отворени.

    Подходът е в ярък контраст с голяма част от Съединените щати, където отговорността за справяне с вируса до голяма степен е оставена на отделните щати. Много губернатори се противопоставиха на налагането на ограничения върху ежедневието, но редица от тях промениха политиката си през последните дни, особено в Средния Запад, където вирусът избухна неконтролируемо.

    Изследванията все повече показват, че децата под 10 години са изложени на по-малък риск от заразяване и предаване на вируса и че отварянето на училища, поне за по-малките деца, като цяло е безопасно. Д-р Клуге нарече затварянето на училищата неефективно за спиране на вируса и каза, че СЗО се ангажира да работи с европейските държави, за да поддържат отворени началните училища.

    Експертите предупреждават, че може да отнеме няколко седмици мерките за опазване на общественото здраве, като задължително носене на маски, затваряне на ресторанти и ограничения за събиранията, да повлияят на поведението на хората и да започне изправяне на кривата на епидемията. Ефектът се забавя, тъй като инкубационният период на заболяването е 14 дни, така че част от населението вече е заразено, а някои болни ще умрат, след като промените влязат в сила.

    Томас Хейл, доцент по глобална публична политика в Правителственото училище в Блаватник, ръководи усилията на Оксфордския университет за проследяване на вирусните ограничения. Данните от Оксфорд ясно показват, че действането бързо и решително е най-добрата възможност на правителствата да се борят с вируса. И колкото по-бързо могат да действат, толкова по-кратки трябва да бъдат политиките в стил блокиране.

    С новите ограничения във Франция, Испания, Германия и Италия процентът на ежедневните случаи в тези страни е спаднал. В Обединеното кралство, дори и с нови ограничения, случаите все още непрекъснато се растат.

    Във Франция, която обяви втора карантина на 28 октомври, седемдневната средна стойност на новите ежедневни случаи спада от повече от 54 000 на 7 ноември на 28 500 в сряда (18 оември), според база данни на New York Times. Испания, Белгия, Швейцария и Чехия са сред страните, в които също се наблюдава спад.

    Тъй като смъртните случаи са склонни да изостават от новите инфекции с няколко седмици, болниците на континента ще останат под голямо напрежение и броят на смъртните случаи все още нараства, като всеки ден в Европа се губят 4500 живота. „Един човек умира на всеки 17 секунди“, каза д-р Клуге.

    СЗО остава противник на карантините, освен в краен случай, и д-р Клуге каза, че по-доброто решение е спазване на правилото за маските, което може да помогне да се избегнат най-драконовските ограничения. Той изчисли, че носенето на маски в цяла Европа е около 60%. Ако беше над 90%, каза той, блокирането можеше да бъде избегнато.

    Признавайки умората и безпокойството на обществеността преди празничния сезон, д-р Клуге каза, че докато хората биха могли да се успокоят от проспекта за по-добри дни в бъдеще, „ще настъпят шест трудни месеца“.

    Пандемичната умора остава проблем на целия континент, като на много места има искания за отмяна на ограниченията възможно най-скоро. Правителството на испанския регион Каталуния обяви в четвъртък, че баровете и ресторантите ще могат да отворят отново от понеделник (23 ноември), макар и с 30% капацитет на закрито и вечерен час 21:30 часа.

    Д-р Клуге подчерта, че колективните действия днес и обещанието за ваксини на хоризонта са причини за оптимизъм. „Има повече надежда пред нас, отколкото отчаяние зад нас“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 4 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 5 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 21 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 22 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място