петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1375 прочитания

    Великобритания одобри ваксината на Pfizer

    Ваксинацията ще започне в началото на следващата седмица
    02 декември 2020, 12:21 a+ a- a

    Великобритания стана първата западна държава, която одобри ваксина срещу Covid-19, изпреварвайки САЩ и Европа, след като нейният регулатор разреши инжекцията, разработена от Pfizer за спешно използване в рекордно кратко време, съобщи „Ройтерс“.

    Ваксината ще бъде пусната в началото на следващата седмица в мащабен обрат за правителството на премиера Борис Джонсън, което се сблъска с критики за справянето си с коронавирус кризата, като Великобритания отбелязва най-голям брой жертви от Covid-19 в Европа.

    Ваксината се разглежда като най-добрият шанс за света да се върне към някакво подобие на нормалност насред пандемия, която е убила близо 1,5 милиона души и повлия тежко на световната икономика.

    „Днес правителството прие препоръката на независимата Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) да одобри ваксината срещу Covid-19 на Pfizer-BioNTech за употреба“, заяви правителството.

    Великобритания изтъкна одобрението като глобална победа и лъч на добра надежда сред мрака, когато големите сили се надпреварват да одобрят набор от ваксини и да ваксинират своите граждани.

    „Очевидно съм абсолютно развълнуван от новините, много горд, че Великобритания е първото място в света, което има клинично разрешена ваксина“, каза британският министър на здравеопазването Мат Ханкок.

    Китай вече е издал спешно одобрение за три експериментални ваксини, а в страната са ваксинирни около 1 милион души от юли насам. Русия ваксинира работници от първа линия, след като одобри своята ваксина „Спутник V“ през август, преди да е завършила тестването в последен етап за безопасност и ефикасност.

    Pfizer и нейният германски партньор BioNTech заявиха, че тяхната ваксина е 95% ефективна за предотвратяване на заболявания, много по-висока от очакваното. Американският производител на лекарства заяви, че разрешението за спешна употреба на Великобритания бележи исторически момент в борбата срещу Covid-19.

    „Това разрешение е цел, за която работим, откакто за първи път обявихме, че науката ще спечели, и приветстваме MHRA за способността им да извършат внимателна оценка и да предприемат навременни действия, за да помогнат за защитата на хората в Обединеното кралство“, каза изпълнителният директор Албер Бурла.

    Британският регулаторен орган одобри ваксината за рекордно кратко време. Американският орган, който трябва да одобри препарата, ще се събере на 10 декември, за да обсъди дали да препоръча разрешение за спешна употреба на ваксината Pfizer/BioNTech, а Европейската агенция по лекарствата заяви, че може да даде спешно одобрение до 29 декември.

    „Данните, предоставени на регулаторните агенции по целия свят, са резултат от научно стриктна и изключително етична програма за научни изследвания и развитие“, каза Угур Сахин, главен изпълнителен директор и съосновател на BioNTech.

    Британският комитет по ваксините ще реши кои приоритетни групи ще получат инжекцията първи: жителите на домовете за възрастни, здравният персонал, възрастните хора и хората, които са клинично изключително уязвими, ще бъдат на първо място.

    Ханкок каза, че болниците са готови да получат инжекциите, а ваксинационни центрове ще бъдат създадени в цялата страна, но призна, че разпространението ще бъде предизвикателство, тъй като ваксината трябва да бъде превозвана и съхранявана при -70°С, температура, характерна за антарктическата зима.

    Pfizer заяви, че ваксината може да се съхранява до пет дни при стандартни температури в хладилника или до 15 дни в термична кутия за доставка.

    Миналият месец Джонсън заяви, че Великобритания е поръчала 40 милиона дози от ваксината на Pfizer, достатъчно за малко под една трета от населението, тъй като са необходими два приема на човек, за да се получи имунитет.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 1 час
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове