четвъртък, 28 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  617 прочитания

  ЕК предложи мерки за защита на изборите от чуждо вмешателство и борба с дезинформацията

  Брюксел се заема със собствеността върху медиите, политическата реклама и финансирането на политическите партии
  03 декември 2020, 17:11 a+ a- a

  Европейската комисия представи план за действие за европейската демокрация, чиято цел е  да се определят мерки за насърчаване на свободни и честни избори, укрепване на свободата на медиите и борба с дезинформацията.

  Комисията ще предложи правни действия във връзка с политическата реклама, които ще бъдат насочени към спонсорите на платено съдържание и каналите за производство и разпространение, включително онлайн платформи, рекламодатели и политически консултанти с цел изясняване на съответните им отговорности.

  Европейската комисия също така ще препоръча мерки за справяне с проблема, свързан с безопасността на журналистите, и ще представи инициатива за тяхната защита от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (ССПНСУО).

  Накрая, Комисията ще насочи усилията си за преразглеждане на действащия Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията, като засили изискванията за онлайн платформите и въведе строг мониторинг и надзор.

  В плана за действие за европейската демокрация се посочват мерки, ориентирани около три основни стълба:

  Насърчаване на свободни и честни избори
  Комисията ще предложи законодателство относно прозрачността на спонсорираното политическо съдържание („политическа реклама“). Комисията също така ще преразгледа правилата за финансиране на европейските политически партии. Посредством Европейската мрежа за сътрудничество в областта на изборите Комисията ще подсили сътрудничеството между държавите членки и ще лансира нов оперативен механизъм, с който ще се подпомогне постигането на ефикасен и навременен обмен относно въпроси, свързани с почтеността на изборите като киберсигурността на изборите.

  Укрепване на медийната свобода и плурализъм
  През последните години безопасността на журналистите продължи да се влошава — в няколко държави членки нарасна броят на физическите и онлайн заплахи и нападения върху журналисти. Ето защо през 2021 Комисията ще предложи препоръка относно безопасността на журналистите, като ще обърне специално внимание на заплахите срещу жени журналисти, както и инициатива за ограничаване на злоупотребата със съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (ССПНСУО). Комисията също така ще работи в тясно сътрудничество с държавите членки чрез структуриран диалог и ще осигури устойчиво финансиране за проекти за правна и практическа помощ за журналисти в ЕС и на други места. Накрая, Комисията ще предложи и допълнителни мерки в подкрепа на медийния плурализъм и за повишаване на прозрачността във връзка със собствеността върху медиите и държавната реклама, наред с другото, чрез Обзор на собствеността върху медиите.

  Борба с дезинформацията
  Планът за действие предлага да се подобри съществуващия инструментариум на ЕС за противодействие на чуждата намеса, включително нови инструменти, които позволяват налагането на финансови санкции на извършителите. Комисията ще насочи усилията си към преобразуване на Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията в рамка за съвместно регулиране на задълженията и отговорността на онлайн платформите в съответствие с предстоящия законодателен акт за цифровите услуги. За тази цел през пролетта на 2021 Комисията ще издаде насоки за подобряване на Кодекса за поведение и ще изготви по-стабилна рамка за мониторинг на неговото прилагането. Комисията и върховният представител ще предприемат също така мерки за укрепване на устойчивостта на нашите общества и за насърчаване на международните партньорства.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  Започва записването при личните лекари на желаещите да се ваксинират
  Записването може да стане по телефона или при лично посещение
  преди 28 минути
  Страните от ЕС приеха насоки за създаването на ваксинационен сертификат
  Целта е да се постигне съвместимост, така че съдържанието на сертификатите да е еднакво и да се установи минимален набор от данни за всеки сертификат
  преди 43 минути
  преди 1 час
  Американската икономика отчете ръст в края на 2020
  Увеличението е минимално, но резултатите са по-добри от очакваното
  преди 1 час
  ЕК удължи срока на действие на Временната рамка за държавна помощ
  Поради продължаващото развитие на пандемията всички мерки във Временната рамка се удължават до 31 декември 2021