четвъртък, 28 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1026 прочитания

  Президентите Буш, Обама и Клинтън ще се ваксинират публично

  Целта им е да възстановят доверието в науката
  04 декември 2020, 09:06 a+ a- a

  Предходните президенти на САЩ Барак Обама, Джордж У. Буш и Бил Клинтън заявиха, че са съгласни да се ваксинират срещу Covid-19 пред камера, за да насърчат общественото доверие в безопасността на ваксината веднага щом американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри препарата, предаде CNN.

  Последните трима президенти на САЩ се надяват подобна кампания да повиши доверието в безопасността и ефективността на ваксината във време, в което американската здравни власти се опитват да убедят обществеността да се ваксинира.

  Фреди Форд, началникът на кабинета на Буш, каза пред CNN, че 43-ият президент се е свързал с д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести и най-добрият експерт по инфекциозни болести в страната, и д-р Дебора Биркс, координатора на Белия дом за отговор на коронавирус кризата, за да види как може да помогне за популяризирането на ваксината.

  „Преди няколко седмици президентът Буш ме помоли да уведомя д-р Фаучи и д-р Биркс, че когато му дойде времето, той иска да направи каквото може, за да помогне на своите съграждани да се ваксинират“, каза Форд пред CNN. „Първо, ваксините трябва да се считат за безопасни и да се прилагат на приоритетните популации. След това президентът Буш ще се нареди на опашка за своята [ваксина] и с удоволствие ще направи това пред камера.“

  Прессекретарят на Клинтън заяви пред CNN, че и той е готов да си постави ваксината в публична обстановка, за да я популяризира.

  „Президентът Клинтън определено ще си постави ваксина възможно най-скоро, въз основа на приоритетите, определени от служителите в областта на общественото здравеопазване. И ще го направи в публична обстановка, ако това ще помогне на всички американци да направят същото“, каза Ангел Урена .

  Обама в интервю за домакина на SiriusXM Джо Мадисън, каза, че ако Фаучи заяви, че ваксината срещу коронавирус е безопасна, той му вярва.

  „Имам пълно доверие на хора като Антъни Фаучи, които познавам и с които съм работил“, каза Обама. „Така че, ако Антъни Фаучи ми каже, че тази ваксина е безопасна и може да ваксинира, нали знаете, да ви имунизира срещу Covid, абсолютно ще я взема.“

  „В крайна сметка може да я взема по телевизията или да го заснема, само за да знаят хората, че се доверявам на тази наука, а това, на което не вярвам, е да се разболея от ковид“, добави той.

  В изявление фондацията на бившия президент Джими Картър заяви, че той и съпругата му подкрепят усилията за ваксиниране.

  „Бившият президент на САЩ Джими Картър и съпругата му Розалин заявиха днес, че подкрепят изцяло усилията за ваксина срещу Covid-19 и насърчават всички, които имат право да се имунизират веднага щом стане достъпна в техните общности“, съобщиха от Центъра Картър в изявление в Twitter.

  Семейство Буш има история на обединения заедно с други президенти, за да популяризира основни каузи. Бащата и майката на Буш, покойният бивш президент Джордж Х.В. Буш и Барбара Буш предприеха търговски полет в дните след терористичните атаки на 11 септември 2001 г., за да насърчат общественото доверие в летенето отново. Джордж Х.В. Буш и Клинтън са работили заедно за набиране на средства за райони, пострадали от урагана Катрина през 2005 г., и за други благотворителни каузи в годините след техните президентства, припомня CNN.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 34 минути
  Decathlon отвори магазин в центъра на София
  Това е 3-ти обект на търговеца на спорти стоки в столицата и 9-ти в България
  преди 40 минути
  СЗО: Европа е изправена пред „пандемичен парадокс“
  Тъй като пандемията продължава повече от година, регионът трябва да се справи и с „паралелна пандемия“ на влошеното психическо здраве
  преди 2 часа
  СЗО: Английският вариант на Covid-19 е наличен в най-малко 70 страни
  Южноафриканският вариант е установен в 31 държави, а бразилският в 8
  преди 3 часа
  ЕК емитира социални облигации за 14 млрд. евро в подкрепа на работните места
  Набраните средства се прехвърлят на държавите членки бенефициери под формата на заеми за финансиране на режимите на работа при непълно работно време
  преди 4 часа
  Toyota измести Volkswagen по продажби
  Японският автомобилопроизводител е продал най-много коли в света през 2020 г.