четвъртък, 28 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  996 прочитания

  СЗО: Обстановката в Европа все още е „крехка“

  Covid-19 „не е изчезнал“ и „няма да изчезне“, предупредиха експерти от организацията
  04 декември 2020, 16:23 a+ a- a

  В четвъртък (3 декември) Италия регистрира близо 1000 смъртни случая за 24-часа, счупвайки предишния си дневен рекорд, поставен в разгара на първата вълна на пандемията през март, предаде Euronews. Според италианските здравни власти за ден в четвъртък са регистрирани 993 смъртни случая, свързани с коронавирус. Предишният дневен рекорд отчита 969 смъртни случая на 27 март. 

  На други места Великобритания надмина 60 000 смъртни случая, свързани с коронавирус в четвъртък, след като 414 души починаха през предходните 24 часа. Само САЩ, Бразилия, Индия и Мексико са регистрирали повече смъртни случаи, според данни, събрани от университета „Джон Хоскинс“. Обединеното кралство обаче има повече смъртни случаи на 100 000 души население, отколкото другите най-силно засегнати страни.

  Това се случва, когато Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че епидемията от Covid-19 остава „крехка“ в целия европейски регион, а случаите се увеличават в Централна Европа, Балканите и Кавказ.

  „Не можем да кажем, че в момента сме в стабилна ситуация в целия регион“, каза д-р Катрин Смолууд от Програмата за спешни случаи на СЗО на пресконференция.

  Европейският регион на СЗО, който включва някои азиатски страни, представлява 40% от глобалните случаи, каза д-р Ханс Клуге, регионалният директор на СЗО за Европа, предупреждавайки, че нарастващите случаи в Централна и Южна Европа са „сериозно притеснение“.

  Грузия, Сърбия, Люксембург и Хърватия имат най-големия кумулативен брой случаи на Covid-19 на 100 000 души население през последните две седмици. Честотата на заболеваемост в Сърбия е нараснала със 121% през този двуседмичен период, с общо 191 356 потвърдени случая. Сърбия регистрира около 7000 нови случая дневно.

  Наскоро двамата най-възрастни сръбски религиозни лидери умряха от коронавирус, като много опечалени присъстваха на погребенията, подхранвайки опасенията, че небрежните ограничения в религиозната общност ще влошат разпространението на вируса.

  Д-р Клуге подчерта, че трябва да има ограничения за големи събирания, давайки за пример „религиозни събирания като масови погребения“.

  Един от „ключовите фактори“, който е ефективен, „ниско технологичен [и] евтин, е масовото носене на маски и строгият контрол на социалните събирания, включително на религиозни събирания като масови погребения, каза д-р Клуге.

  Междувременно Хърватия регистрира около 139 000 случая на Covid-19 и регистрира около 3000 нови положителни случая на ден за население от около 4 милиона души. Премиерът Андрей Пленкович наскоро даде положителен тест за вируса. Министърът на здравеопазването в страната също се оказа положителен. Пленкович обяви нови ограничения, включително затваряне на барове и ресторанти и ограничаване на събиранията от края на ноември, мерки, които ще останат в сила поне до 21 декември.

  Други страни на Балканите и в региона на Кавказ също отчитат увеличение на случаите, каза д-р Смолууд по време на пресконференцията за европейския регион на СЗО.

  Западноевропейските страни, от друга страна, отчитат подобрения с намаляващи хоспитализации в страни, които са въвели строги мерки за борба с вируса, като някои планират да отпуснат блокировките преди сезона на празниците. Но експерти от СЗО предупредиха, че Covid „не е изчезнал“ и „няма да изчезне“.

  „През коледните и зимните ваканционни периоди има потенциал, много реален потенциал да стане още по-голям проблем, докато хората се опитват да се съберат“, каза д-р Смолууд на брифинга.

  В Европейския регион на СЗО има повече от 90 милиона случая на Covid-19 и над 427 000 смъртни случая.

  „Вирусът все още има потенциал да нанесе огромни щети“, каза д-р Клуге, но заяви, че приветства обещаващите резултати от кандидат-ваксините.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  преди 49 минути
  Американската икономика отчете ръст в края на 2020
  Увеличението е минимално, но резултатите са по-добри от очакваното
  преди 54 минути
  ЕК удължи срока на действие на Временната рамка за държавна помощ
  Поради продължаващото развитие на пандемията всички мерки във Временната рамка се удължават до 31 декември 2021
  преди 1 час
  Близо 7 пункта ръст на бизнес климата у нас в началото на 2021 г.
  Националната статистика отчита тъст във всички сектори
  преди 2 часа
  Decathlon отвори магазин в центъра на София
  Това е 3-ти обект на търговеца на спорти стоки в столицата и 9-ти в България