сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1502 прочитания

    СЗО: Обстановката в Европа все още е „крехка“

    Covid-19 „не е изчезнал“ и „няма да изчезне“, предупредиха експерти от организацията
    04 декември 2020, 16:23 a+ a- a

    В четвъртък (3 декември) Италия регистрира близо 1000 смъртни случая за 24-часа, счупвайки предишния си дневен рекорд, поставен в разгара на първата вълна на пандемията през март, предаде Euronews. Според италианските здравни власти за ден в четвъртък са регистрирани 993 смъртни случая, свързани с коронавирус. Предишният дневен рекорд отчита 969 смъртни случая на 27 март. 

    На други места Великобритания надмина 60 000 смъртни случая, свързани с коронавирус в четвъртък, след като 414 души починаха през предходните 24 часа. Само САЩ, Бразилия, Индия и Мексико са регистрирали повече смъртни случаи, според данни, събрани от университета „Джон Хоскинс“. Обединеното кралство обаче има повече смъртни случаи на 100 000 души население, отколкото другите най-силно засегнати страни.

    Това се случва, когато Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че епидемията от Covid-19 остава „крехка“ в целия европейски регион, а случаите се увеличават в Централна Европа, Балканите и Кавказ.

    „Не можем да кажем, че в момента сме в стабилна ситуация в целия регион“, каза д-р Катрин Смолууд от Програмата за спешни случаи на СЗО на пресконференция.

    Европейският регион на СЗО, който включва някои азиатски страни, представлява 40% от глобалните случаи, каза д-р Ханс Клуге, регионалният директор на СЗО за Европа, предупреждавайки, че нарастващите случаи в Централна и Южна Европа са „сериозно притеснение“.

    Грузия, Сърбия, Люксембург и Хърватия имат най-големия кумулативен брой случаи на Covid-19 на 100 000 души население през последните две седмици. Честотата на заболеваемост в Сърбия е нараснала със 121% през този двуседмичен период, с общо 191 356 потвърдени случая. Сърбия регистрира около 7000 нови случая дневно.

    Наскоро двамата най-възрастни сръбски религиозни лидери умряха от коронавирус, като много опечалени присъстваха на погребенията, подхранвайки опасенията, че небрежните ограничения в религиозната общност ще влошат разпространението на вируса.

    Д-р Клуге подчерта, че трябва да има ограничения за големи събирания, давайки за пример „религиозни събирания като масови погребения“.

    Един от „ключовите фактори“, който е ефективен, „ниско технологичен [и] евтин, е масовото носене на маски и строгият контрол на социалните събирания, включително на религиозни събирания като масови погребения, каза д-р Клуге.

    Междувременно Хърватия регистрира около 139 000 случая на Covid-19 и регистрира около 3000 нови положителни случая на ден за население от около 4 милиона души. Премиерът Андрей Пленкович наскоро даде положителен тест за вируса. Министърът на здравеопазването в страната също се оказа положителен. Пленкович обяви нови ограничения, включително затваряне на барове и ресторанти и ограничаване на събиранията от края на ноември, мерки, които ще останат в сила поне до 21 декември.

    Други страни на Балканите и в региона на Кавказ също отчитат увеличение на случаите, каза д-р Смолууд по време на пресконференцията за европейския регион на СЗО.

    Западноевропейските страни, от друга страна, отчитат подобрения с намаляващи хоспитализации в страни, които са въвели строги мерки за борба с вируса, като някои планират да отпуснат блокировките преди сезона на празниците. Но експерти от СЗО предупредиха, че Covid „не е изчезнал“ и „няма да изчезне“.

    „През коледните и зимните ваканционни периоди има потенциал, много реален потенциал да стане още по-голям проблем, докато хората се опитват да се съберат“, каза д-р Смолууд на брифинга.

    В Европейския регион на СЗО има повече от 90 милиона случая на Covid-19 и над 427 000 смъртни случая.

    „Вирусът все още има потенциал да нанесе огромни щети“, каза д-р Клуге, но заяви, че приветства обещаващите резултати от кандидат-ваксините.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 2 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 17 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 19 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие