петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1898 прочитания

    ОАЕ даде пълно одобрение на китайската ваксина срещу Covid-19

    Твърди се, че нейната ефективност е 86%
    10 декември 2020, 09:38 a+ a- a

    Обединените арабски емирства (ОАЕ) одобриха китайска ваксина срещу коронавирус в сряда (9 декември), като се позоваха на предварителни данни, показващи, че нейната ефективност е 86%. Това е първото пълно одобрение на китайска ваксина от която и да е държава, включително Китай, и може да я доближи до широко използване по целия свят, коментира The New York Times.

    Съобщението на Министерството на здравеопазването и превенцията на Емирствата е първият официален индикатор за потенциала на китайската ваксина да помогне за спирането на пандемията. Ако опитите другаде дават подобни констатации, китайските ваксини биха могли да предложат спасителен пояс на развиващите се страни, които не могат да си позволят ваксини, разработени в западните държави, които вероятно ще бъдат по-скъпи и по-трудни за съхранение и разпространение, отбелязва още изданието.

    Съобщението от правителството на ОАЕ не дава важни подробности, като броя на анализираните случаи на Covid-19 или възрастта на доброволците, оставяйки неясно за учените как Sinopharm стига до заключенията си относно ефективността на ваксината.

    „Дяволът е в детайлите“, казва Бийт Кампман, директор на Центъра за ваксини в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. „Много е трудно да прецените това, без да видите броя на случаите. Основното е, че резултатите от изпитанията трябва да бъдат публично оповестени.“

    И все пак новината, че китайската ваксина е 86% ефективна, идва като тласък на биомедицинските амбиции на Китай, въпреки че не достига постигнатите от Pfizer и Moderna резултати, които твърдят, че ваксините им са ефективни над 90%. Ваксината може също да помогне за приближаването на Китай към изпълнението на обещанието на Си Дзинпин да направи ваксината „глобално обществено благо“.

    Емирствата са една от 10-те страни, в които Sinopharm тества две потенциални ваксини срещу коронавирус. Министерството на здравеопазването заяви, че е прегледало междинен анализ на данни от клинични проучвания в късен етап, който също е показал, че ваксината е 100% ефективна за предотвратяване на умерени и тежки случаи на заболяването. Той не каза дали е извършил независим анализ на суровите данни. Министерството заяви, че няма сериозни опасения за безопасността.

    Резултатите, обявени от ОАЕ, предвещават ваксините на Sinopharm да получат пълно регулаторно одобрение в Китай, което Sinopharm потърси преди завършването на окончателните изпитания. Компанията провежда и изпитания в Бахрейн, Йордания, Перу, Аржентина и другаде.

    „Мисля, че може да се появи на пазара в Китай много скоро и ще има новини в рамките на следващата една до две седмици“, каза Тао Лина, експерт по ваксини в Китай и бивш имунолог от Шанхайския център за контрол и профилактика на заболяванията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 17 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 18 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 23 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 24 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации