четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1248 прочитания

    СЗО предупреди за увеличаване на хората, страдащи от психични проблеми

    Европейският офис на организацията призова всички да останат по домовете си по празниците, дори тези, на които са позволени посещения
    21 декември 2020, 13:33 a+ a- a

    Европейският офис на Световната здравна организация (СЗО) предупреди в петък (19 декември), че очаква да се увеличи броят на хората, които се борят с „тежки предизвикателства на психичното здраве“ през следващите няколко месеца, тъй като тежестта на пандемията се влошава през зимата сезон. Организацията също така призова всички да „останат у дома“, дори ако официалните насоки в техните страни позволяват коледни събирания.

    Д-р Ханс Клуге, директор на СЗО в Европа, отново заяви, че глобалната пандемия е довела до нарастваща криза на психичното здраве на Стария континент, чието въздействие вероятно ще бъде „дългосрочно и широкообхватно“.

    Той предупреди, че въздействието на Covid-19 върху психическото здраве на хората „ще бъде утежнено от тревоги, които често се появяват през зимния и празничния сезон... Очакваме през следващите месеци да видим по-голям брой хора, изправени пред по-тежки предизвикателства в областта на психичното здраве“, добави той.

    В проучване, проведено в 25 развити страни по време на първата вълна на пандемията през пролетта и публикувано от Европейската комисия, 28% от анкетираните съобщават, че се чувстват самотни, а 27% казват, че са чувствали депресия или тревожност.

    През зимните месеци традиционно се наблюдават проблеми с психичното здраве при хора, страдащи от сезонно повлияно разстройство (SAD) - форма на депресия, която в нормална година обикновено засяга около 5% от възрастните в САЩ, според Американската психиатрична асоциация (APA).

    Разстройството е свързано с биохимичния дисбаланс в мозъка, дължащ се на по-малко часове дневна светлина и по-малко слънчева светлина. Организацията подчерта, че симптомите могат да бъдат обезпокоителни и да пречат на ежедневното функциониране.

    В момента Европа се бори с втора вълна на пандемията и са налице различни нива на ограничения, включително блокировки. Като цяло хората се приканват да ограничат пътуванията, да останат вкъщи и да виждат възможно най-малко хора.

    Д-р Клуге призова всички да се опитат да смекчат чувството на тревожност и депресия, като останат активни и открият начини да се свържат с другите. Той също така призова властите да предоставят „специализирани услуги за грижа и подкрепа“ за най-засегнатите и да насърчават грижите за психичното здраве в общности, в които „предизвикателствата на психичното здраве остават дълбоко заклеймени“.

    „През този сезон даването, защитата на собственото ни психично здраве и благополучие и насърчаването на това на другите е един от най-добрите подаръци, които можем да дадем“, каза той.

    По време на коледните тържества, които тази година ще бъдат значително по-различни, д-р Клуге заяви, че дори тези, на които е разрешено да се срещат с други домакинства, трябва да го избягват. „Най-сигурното нещо в момента е да си останеш у дома... Семейството ми, включително възрастните ми родители и аз, взехме трудното решение да прекараме празниците отделно и у дома“, продължи той.

    В Англия властите разрешават до три домакинства да се събират за Коледа, но настояват за „по-малки и по-кратки“ тържества. Вечерният час във Франция ще бъде отменен на Коледа и до шест възрастни ще могат да празнуват заедно.

    Германските власти също призоваха контактите да бъдат сведени до „минимум“ през празничния период. Италия обаче забранява на хората да напускат родния си град на Коледа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 8 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 24 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.