четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1523 прочитания

    Германия и Нидерландия проучват възможността за забавяне на втората доза ваксина

    Целта е предпазване от тежко заболяване с Covid на възможно най-много хора
    06 януари 2021, 09:00 a+ a- a

    Германия и Нидерландия проучват възможността за забавяне на втората доза ваксини срещу коронавирус в опит да ваксинират повече хора, съобщи Euronews.

    Европейската агенция по лекарствата казва, че втората доза трябва да се даде в рамките на 6 седмици от първата, за да се осигури максимална защита. Но някои страни искат да удължат този срок. Те искат да поставят първата доза на възможно най-много уязвими хора.

    Германското министерство на здравеопазването заяви пред Euronews, че е поискало от Института „Робърт Кох“ експертно мнение дали втората доза от одобрената ваксина на Pfizer/BioNTech може да бъде приложена повече от три месеца след първата.

    Нидерландия също търси експертно мнение за по-бързото имунизиране, включително възможността за забавяне на втората доза ваксина, потвърди холандското здравно министерство пред Euronews.

    Това се случва, след като Обединеното кралство заяви, че ще позволи втората доза да се поставя до 12 седмици след първата, отчасти, за да могат повече хора да получат първа доза от ваксината, решение, което създаде научен дебат по темата.

    Pfizer и BioNTech предупредиха, че безопасността и ефикасността на ваксината не са тествани при различни схеми на дозиране. Те казаха, че по-голямата част от участниците в проучването са получили втората доза в рамките на три седмици. Втората доза от ваксината AstraZeneca/Oxford е дадена 28 дни след първата по време на изпитванията за тестване на нейната ефикасност.

    Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), която регулира лекарствата, не се съгласи с британските власти, заявявайки, че „тези дискусии относно промяната на схемата на дозиране или дозата се основават на убеждението, че промяната на дозата или схемата на дозиране може да помогне за по-бързото получаване на повече ваксини за обществеността“ .

    Агенцията стигна до заключението, че „извършването на такива промени, които не са подкрепени с адекватни научни доказателства, в крайна сметка могат да се отразят на общественото здраве“.

    Но учени от Обединеното кралство казват, че забавянето едва ли ще промени реакцията на имунната система след втората доза.

    „Повечето имунолози биха се съгласили, че забавянето на втората „стимулираща“ доза от протеиновата антигенна ваксина (като двете одобрени ваксини срещу COVID-19) с 8 седмици е малко вероятно да има отрицателен ефект върху цялостния имунен отговор след поставянето ѝ“ се казва в изявление на Британското дружество по имунология.

    По-късно оттамм добавиха: „Тъй като броят на случаите и смъртните случаи продължава да нараства със значителна скорост, трябва да защитим възможно най-много уязвими хора от тежко боледуване с Covid-19 в краткосрочен план“.

    Експерти от Обединеното кралство казват, че има малък риск от отлагане на стимулиращата доза и че на повече хора може да се предложи малко защита на фона на тежката епидемична ситуация.

    „Правителството работи върху предположението, че предлагането на ваксини ще се увеличи през следващите три месеца и че поставянето на втора доза няма да лиши никой от първата доза“, каза Елинор Райли, професор по имунология и инфекциозни болести, от университета на Единбург. „Ползите за общественото здраве ще бъдат най-големи, ако всички силно уязвими хора могат да получат поне една доза през следващите 12 седмици.“

    Междувременно ЕС беше критикуван за бавния процес на ваксиниране на по-трансмисивен вариант в няколко европейски страни, много от които се надяват да ваксинират по-голям брой уязвими възрастни.

    „Основният риск от забавяне е, че някои хора може да не се върнат за втората си доза. Колкото по-дълго я отлагате, толкова повече„ животът пречи “- хората могат да се преместят в нова къща, да си намерят нова работа, да развият друго заболяване, да загубят мобилен телефон и да не може да се установи контакт“, каза Райли. „Така че в нормални времена интервалът между дозите е прагматичен баланс между най-добрата ефективност на ваксината и най-доброто покритие на ваксината.“

    Тя каза, че властите трябва на всяка цена да направят така, че всички да получат вторите си дози.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 48 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС