сряда, 27 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  478 прочитания

  ЕК издаде разрешение за търговия с ваксината на Moderna

  Това е втората ваксина, особрена за използване в Европейския съюз
  07 януари 2021, 09:03 a+ a- a

  Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия на разработената от Moderna ваксина срещу Covid-19 — втората ваксина срещу заболяването, разрешена в ЕС. Разрешението следва положителна научна препоръка, основана на задълбочена оценка на безопасността, ефективността и качеството на ваксината от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и е подкрепено от държавите членки.

  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Осигуряваме допълнителни количества ваксини срещу Covid-19 за гражданите на ЕС. С разрешаването на ваксината на Moderna, втората разрешена ваксина в ЕС, ще получим още 160 милиона дози. Очакваме и по-нататъшни доставки. Европа осигури близо два милиарда дози потенциални ваксини срещу Covid-19. Ще разполагаме с достатъчно количество безопасни и ефикасни ваксини, за да защитим всички европейци“.

  Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириaкиду посочи: „Всички ние сме заедно в тази борба и действаме солидарно. Поради това договорихме най-голям брой потенциални ваксини в света, за всички наши държави членки. Днес ние разрешаваме втората безопасна и ефективна ваксина, произведена от фармацевтичното предприятие Moderna, което заедно с BioNTech/Pfizer ще осигури доставянето с нарастващ темп на 460 милиона дози в ЕС, като очакваме да бъдат доставени и още. Държавите членки трябва да гарантират че ваксинацията напредва със същия темп. Нашите усилия няма да спрат докато ваксините не станат достъпни за всички в ЕС.“

  Фармацевтичното предприятие Moderna, с което Комисията подписа договор на 25 ноември, ще предостави общо 160 милиона дози между първото и третото тримесечие на 2021 г. Те ще се добавят към количеството от 300 милиона дози от ваксината, предоставена от BioNTec/Pfizer — първата ваксина, разрешена в ЕС на 21 декември 2020 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Заведенията ще отворят врати на 1 март
  Нощните заведения ще отворят 15 дни по-късно, ако епидемичната обстановка го позволява
  преди 14 часа
  Скоро пристигащите във Великобритания ще трябва да се изолират в хотел
  Престоят ще е задължителен и за собствена сметка
  преди 14 часа
  Google преобразува някои от офисите си в центрове за ваксинация
  В усилията за ваксиниране на максимален брой хора се включиха още Amazon и Microsoft
  преди 14 часа
  И преподавателите в университетите ще бъдат тествани за коронавирус
  Целта е да се провери степента на разпространение на COVID-19 в цялата образователна система в страната
  преди 16 часа
  Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 април
  Два варианта за отваряне на заведенията разисква кабинетът