събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4710 прочитания

  Мръсните пари на почит в кризата

  Финансовата криза е златно време за мафията, пише EU Observer
  21 юни 2012, 11:23 a+ a- a

  Затруднените европейски банки са по-склонни да изпират парите на престъпните организации в кризата, отбелязва EU Observer.

  „Настоящата икономическа криза направи криминалните групи още по-влиятелни, защото те разполагат с достатъчно ликвидни средства, имат готови пари. И това се наблюдава не само в Европа, а и в други страни с нестабилни икономики и подкупни политици”. На този малко познат аспект от финансовата криза обърна внимание прокурорът от италианската дирекция за борба с мафията Пиетро Грасо по време на заседание на новата специализирана Комисия „антимафия” в Европейския парламент.

  Думите на Грасо бяха потвърдени и от Жан-Франсоа Гайро, главен комисар от френската полиция. „Това, което наблюдаваме в Европа е масова криминализация на финансовите структури”, подчерта французинът.

  Феноменът поставя „екзистенциални въпроси” пред някои страни, където мафията е „трансформирала” националната политика и финансовите пазари, добави Гайро.

  Наблюденията на двамата антимафиоти не са нови, отбелязва EU Observer.

  „Парите на наркотрафикантите, инжектирани във финансовата система, спасиха банките от кризата”, написа в блога си през април миналата година бившият вече началник на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), Антонио Мария Коста.

  Друг водещ криминалист – Мишел Кутузис, чиято регистрирана във Франция консултантска компания провежда проучвания за ЕС и ООН, написа през май тази година в новата си книга „Престъпност, трафик и мрежи”, че организираната престъпност масово инвестира в държавни облигации.

  „Предпочитаният от властите подход обаче е да наблюдават, изследват, да създават нови институции. Те знаят какво се случва. Но никой не иска да предприеме действия”, коментира експертът пред EUobserver.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 1 ден
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 1 ден
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 1 ден
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 1 ден
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица