неделя, 17 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  328 прочитания

  Гимназисти в Белгия настояват да се върнат на училище

  Младежите стартираха онлайн петиция и се срещнаха с представители на местната власт в Лиеж, за да постигнат целта си
  13 януари 2021, 16:01 a+ a- a

  Страничен ефект от пандемията в късен етап се наблюдава в Белгия, където група тийнейджъри молят да се върнат на училище, пише AP. Изтощени от ограниченията на Covid-19, които през повечето време ги държат у дома, учениците в последните две години от гимназията в град Лиеж стартираха онлайн петиция с искане за повече време в клас.

  „Вече шест месеца ходим на училище само веднъж седмично“, написаха миналата седмица учениците, записани в Athénée Léonie de Waha. „Пригответе се и отворете ушите си: Искаме да ходим по-често на училище. Да, да, добре сте го чули! “

  Усилията на учениците дадоха резултат във вторник (12 януари) след онлайн среща с кмета Вили Демейер и служителите в образованието в града, който е известен със своите университети. Служителите се ангажираха да преразгледат настоящия протокол за Covid-19 в опит да осигурят обучение в училище на 16 до 18-годишните поне наполовина, започвайки от понеделник.

  Месеци на обучение, изключително или предимно онлайн, повлияха на повече от 200 ученици в училището, заявиха авторите на петициите. Загрижени, че продължителното дистанционно обучение в крайна сметка ще провали академичния им прогрес, те се оплакаха от липсата на социално взаимодействие и нарастващата загуба на мотивация, седнали сами пред компютрите си.

  От началото на пандемията проучвания и информация от родители и учители в много страни подчертават глобалните предизвикателства на дистанционното обучение. Но тъй като потвърдените случаи на коронавирус продължават да растат в цяла Европа и властите се сблъскват с по-заразен вирусен щам и претоварени болници, в много страни не се предвижда общо завръщане към редовното обучение в продължение на месеци.

  В Италия ученици и родители протестираха срещу продължаващото затваряне на училища, като някои гимназисти обявиха онлайн „стачка“ в понеделник. Повечето италиански начални и средни училища останаха отворени за обучение през есента, но гимназиите се върнаха към дистанционното обучение в края на октомври.

  Учениците от Лиеж имаха предимство да накарат длъжностните лица да приемат молбата им сериозно. Те посещават часове в училище, което използва алтернативната педагогика, разработена от френския образователен реформатор Селестин Френе. Неговата философия отхвърля традиционните авторитети в училищата, като смята, че възгледите на децата трябва да се вземат предвид.

  Директорът на Athénée Léonie de Waha Руди Критен каза, че учениците са имали неговата подкрепа в битката им да посещават лично училище по-често. Той каза, че през последните месеци са проявили търпение и отдаденост на дистанционното обучение, но наскоро са започнали да „страдат“. „Борбата им да преминат през настоящата ситуация е чута“, каза Крийтън пред AP. Решението, взето във вторник, „отваря врата. Пише, че можем да се доверим на младите. “

  В Белгия, както и в други страни, решенията дали да се затворят или отворят училища се различават значително в зависимост от хода на пандемията, от това дали училищата са държавни, частни или управлявани от църквата и кои класове са включени. В Léonie de Waha само най-големите ученици бяха ограничени да посещават училище до веднъж седмично.

  Вирусът е опустошил образованието на целия континент, като училищата често се отварят и затварят в кратки срокове, а статутът на решаващи изпити постоянно се променя, коментира агенцията.

  Френските училища се върнаха на пълен работен ден през септември и до голяма степен останаха така, дори след като през октомври бяха наложени нови ограничения в цялата страна. Великобритания затвори училища миналата седмица в отговор на нарастващия брой нови инфекции, въпреки че децата на основните работници все още могат да ги посещават.

  В Испания повечето ученици се завърнаха в училище след коледните и новогодишните празници. Но безпрецедентната виелица през уикенда, която остави след себе си 50 см. сняг в голяма част от Испания, накара много региони да отменят всички класове поне до сряда.

  А в Германия, където инфекциите също нарастват, властите в Берлин отстъпиха миналата седмица от плановете за частично възобновяване на присъствено обучение, след протести на родители, учители и федералното правителство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Англия и Шотландия ще изискват тест за коронавирус от 18 януари
  За пътуващите до Англия се запазва възможността за съкращаване на карантината след отрицателен резултат от тест, направен за собствена сметка на 5-ия ден от самоизолацията
  преди 1 ден
  „Биодит“ излиза на борсата
  Това ше е първото IPO на Пазара за растеж на Българската фондова борса - BEAM
  преди 1 ден
  Колко ефективна е единична доза от всяка от наличните ваксини срещу Covid-19?
  Какво знаем до момента според публикуваните данни?
  преди 1 ден
  БХРА: Една трета от ресторантьорския бизнес фалира
  Според асоциацията мораториумът върху кредитите трябва да трае минимум 2 години
  преди 1 ден
  Николова: 6 400 чартъра се очакват това лято на Летище Бургас
  Зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%, заяви министърът на туризма