сряда, 27 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1248 прочитания

  Шефът на Pfizer: През февруари ще знаем дали ваксината предпазва и от пренасяне на вируса

  Според Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer, много е вероятно ваксината им да действа срещу разновидностите на вируса, открити в Южна Африка и във Великобритания
  14 януари 2021, 10:16 a+ a- a

  През 2021 може да се очаква Pfizer/BioNtech да произведе 2 милиарда дози от ваксината срещу COVID-19 вместо 1,3 милиарда. Това заяви Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания Pfizer, в рамките на онлайн дискусията „Към Европейски здравен съюз“, организирана от Европейската народна партия (ЕНП).

  По думите на Бурла през второто тримесечие на годината в ЕС ще бъдат доставени още 75 милиона дози от ваксината им. Той коментира, че засега доставките изглеждат ограничени заради липсата на достатъчно суровини за производството на ваксината.

  На въпрос, поставен от българския евродепутат Андрей Ковачев, имаме ли данни за това дали хората с изграден имунитет могат да бъдат бъдат преносители на вируса и каква е актуалната информация за продължителността на защитата от вече одобрените ваксини, шефът на Pfizer отговори, че по отношение на преносимостта междинните данни от изпитанията са обнадеждаващи и през февруари би трябвало да имаме по-солидни доказателства. По отношение на продължителността на защитата по думите на Бурла има данни, че до 6-7 месеца след ваксинацията нивата на защита остават високи. Нужни са обаче още данни. "Добрата новина е, че ако установим понижаване на имунитета, с една инжекция ние може да подсилим имунитета".

  Колко дълго трае имунитетът на ваксината на Pfizer/BioNtech и предпазва ли тя от пренасяне на вируса?

   

  Според Бурла много е вероятно ваксината им да действа срещу новите разновидности на вируса. "Изглежда, че ваксината на Pfizer/BioNtech има много голяма ефективност срещу вариантите на Covid-19, установени във Великобритания и Южна Африка".

  Предпазва ли ваксината на Pfizer/BioNtech срещу новите разновидности на Covid-19, открити в Южна Африка и във Великобритания?

  Шефът на Pfizer коментира и още един много важен въпрос - кога ще се тества ваксната им при деца. "Ваксината ни е разрешена за употреба на хора на 16 и повече години, а в момента се правят клинични изпитания за деца между 12 и 16 години. Те ще бъдат приключени през първото тримесечие на годината".

  Кога ще се тества ваксната на Pfizer/BioNtech при деца и от какво зависи ускоряването на производството на препарата?

  Бурла коментира и уроците, научени от тази пандемия по отношение на постиженията на науката и силата на частния биофармацевтичен сектор.

  Какви са уроците от пандемията според шефът на Pfizer?
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Заведенията ще отворят врати на 1 март
  Нощните заведения ще отворят 15 дни по-късно, ако епидемичната обстановка го позволява
  преди 15 часа
  Скоро пристигащите във Великобритания ще трябва да се изолират в хотел
  Престоят ще е задължителен и за собствена сметка
  преди 15 часа
  Google преобразува някои от офисите си в центрове за ваксинация
  В усилията за ваксиниране на максимален брой хора се включиха още Amazon и Microsoft
  преди 15 часа
  И преподавателите в университетите ще бъдат тествани за коронавирус
  Целта е да се провери степента на разпространение на COVID-19 в цялата образователна система в страната
  преди 17 часа
  Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 април
  Два варианта за отваряне на заведенията разисква кабинетът