четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1498 прочитания

    Китай постави под карантина 22 млн. души

    Властите предприемат сериозни мерки срещу повторно разпространение на болестта
    14 януари 2021, 09:33 a+ a- a

    Когато шепа нови случаи на коронавирус се появиха този месец в провинция около Пекин - очевидно разпространени на селско сватбено тържество - китайските власти се активизираха. Те блокираха два града с повече от 17 милиона души, Шъдзяджуан и Синтай. Те предприеха тестване на почти всеки жител там, което беше завършено за броени дни. Транспортът бе блокиран, а сватби, погребения и най-важното - конференция на провинциалната комунистическа партия - отменени

    До тази седмица локдаунът се разшири и вече включва друг град в околностите на Пекин - Лангфанг, както и окръг в Хейлундзян, североизточна провинция. Райони в самия Пекин, китайската столица, също бяха затворени.

    Повече от 22 милиона души са получили заповед да останат в домовете си - двойно повече от засегнатите миналия януари, когато централното правителство на Китай заключи Ухан, градът, където за първи път беше съобщено за вируса. ПО онова време този ход се разглеждаше като необикновен, отбелязва The New York Times.

    Огнищата са малки в сравнение с опустошенията, пред които са изправени други страни, но те заплашват да подкопаят успеха, постигнат от комунистическата партия на страната в овладяването на вируса, позволявайки на икономиката да се възстанови отново след миналогодишния спад и хората да се върнат към нещо близко към нормалния живот.

    След Ухан властите създадоха правилник, който мобилизира партийните кадри да реагират бързо на нови огнища чрез затваряне на квартали, провеждане на широко тестване и поставяне под карантина на големи групи, когато е необходимо.

    „В процеса на превенция и контрол на инфекциозните болести, един от ключовите моменти е да се търси истината от фактите, да се разкрива открито и прозрачно епидемична информация и никога да не се позволява прикриване или недостатъчно докладване“, заяви китайският премиер Ли Къцян на заседание на Държавния съвет, кабинета на Китай.

    Китай, държава с 1,4 милиарда души население, отчита средно по 109 нови случая на ден през последната седмица, според база данни на New York Times. Това би било добре дошъл брой в страните, които изпитват далеч по-лошо състояние, включително САЩ, къде среднодневните нови случаи са над 250 000, но те са най-лошите в Китай от миналото лято.

    В четвъртък Националната здравна комисия на Китай съобщи за смъртен случай от коронавирус на континента за първи път от май месец.

    В Хебей, провинцията, в която е съсредоточена новата епидемия, миналата седмица официални представители обявиха „военно положение“.

    Огнищата, дошли след толкова дълго време с минимални случаи, повишиха тревожността в Китай, където жителите на повечето места имаха усещането, че пандемията е в миналото. Съобщени са и нови случаи в северната провинция Шанси и североизточните провинции Хъйлундзян и Дзилин. В сряда (13 януари) Шанхай призова жителите да не напускат града и обяви, че хората, които са пътували до рискови райони, трябва да се поставят под карантина у дома за 2 седмици и да напуснат само след преминаване на два теста, докато тези, които са пътували до районите с най-висок риск, са изправени пред карантина в държавни съоръжения.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 23 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място