събота, 27 февруари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  400 прочитания

  ЕК даде начало на проекта "Баухаус" за зелен преход

  Нова европейска награда ще отличи новаторските проекти
  19 януари 2021, 09:21 a+ a- a

  Европейската комисия постави началото на етапа на проектиране на новата европейска инициатива „Баухаус“, обявена от председателя Фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза през 2020.

  Новият европейски „Баухаус“ е екологичен, икономически и културен проект, насочен към съчетаване на дизайн, устойчивост, достъпност, финансова достъпност и инвестиции, за да се подпомогне осъществяването на Европейския зелен пакт. Ето защо основните ценности на новия европейски „Баухаус“ са свързани с устойчивостта, естетиката и приобщаването.

  Целта на етапа на проектиране е да бъде оформена концепцията въз основа на съвместна творческа работа, насочена към проучване на идеи, определяне на най-неотложните нужди и предизвикателства и изграждане на връзки между заинтересованите страни. Като един от елементите на етапа на проектиране, през пролетта ЕК ще стартира първото издание на новата европейска награда „Баухаус“. След приключването на този етап, през есента ще бъдат отправени покани за представяне на предложения, чрез които новите европейски идеи „Баухаус“ да се реализират на най-малко пет места в държавите членки на ЕС, с помощта на средства от ЕС на национално и регионално равнище.

  Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: "Новият европейски „Баухаус“ е проект на надеждата; неговата цел е да проучи как да живеем по-добре заедно след пандемията. Става дума за съчетаване на устойчивост и стил по начин, който да доближи Европейския зелен пакт до съзнанието и домовете на хората. За да превърнем новия европейски „Баухаус“ в успех, са ни нужни всички творчески умове — дизайнери, хора на изкуството, учени, архитекти и граждани".

  Еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел посочи: "Амбицията ни е чрез новия европейски „Баухаус“ да разработим иновативна рамка, която да осигури подкрепа, да улесни и да ускори екологичната трансформация чрез съчетаване на устойчивост и естетика".

  Еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра коментира: "Новият европейски „Баухаус“ е свързан с начина, по който живеем заедно, нашите ценности, общите ни пространства за работа и отдих, нашия колективен и личен опит. Това е проект за всички региони и територии в Европа. Чрез насърчаването на икономически достъпни решения той следва да допринесе за социалното сближаване и за решаването на проблемите с жилищното настаняване".

  На специалния уебсайт, който стартира, хората на изкуството, дизайнерите, инженерите, учените, предприемачите, архитектите, студентите и всички заинтересовани лица могат да споделят примери за вдъхновяващи постижения за новия европейски „Баухаус“, идеи за начина, по който той следва да бъде оформен и да се развива, както и своите тревоги и предизвикателства. Това е началото на иновативен процес на съвместно проектиране.

  Организациите, които желаят да положат повече усилия за участието си в този процес, могат да станат „Партньори на новия европейски Баухаус“, като отговорят на поканата на уебсайта.

  През следващите месеци Комисията ще присъди награди на съществуващи примери, които са израз на интеграцията на ключовите ценности на инициативата и които могат да вдъхновят дискусиите и трансформацията на местата, където живеем.

  През следващия етап на инициативата — етапа на изпълнение, ще бъдат създадени пет пилотни проекта за съвместно проектиране на нови устойчиви и приобщаващи решения със стил.

  Целта на третия етап — разпространението, е да се разпространят идеите и концепциите, определящи новия европейски „Баухаус“, чрез нови проекти, изграждане на мрежи и споделяне на знания в рамките на Европа и извън нея.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Над 200 компании с интерес да сключат договори със студенти
  До 31 май ще бъде утвърден Списък със специалностите, за които се поемат разходите за обучение на студенти
  преди 18 часа
  Вълчев: Ще имаме близо 270 училища със STEM центрове
  Днес децата учат повече от електронни устройства и източници, заяви министърът на образованието
  преди 18 часа
  Ангелов: До месец, месец и половина ще имаме пълен контрол на епидемията в страната
  Втората доза от всички ваксини се пази, страната има готовност да поръча руска ваксина, когато тя получи разрешение за употреба в ЕС
  преди 20 часа
  До три месеца ЕС въвежда „зелен сертификат“ за ваксиниране
  Около 8% от възрастното население в ЕС вече е ваксинирано, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
  преди 21 часа
  Повече от половината от българските ИТ компании са увеличили приходите си през 2020
  83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще, сочи ново проучване
  преди 22 часа
  Лек ръст на бизнес климата през февруари
  Подобрение се наблюдава в строителството и сектора на услугите, показват данните на НСИ