събота, 27 февруари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1371 прочитания

  СЗО предупреди за „катастрофален морален провал“

  Докато богатите държави прилагат милиони дози, съществуват и такива, в които има налични едва 25 дози
  19 януари 2021, 07:57 a+ a- a

  Богатите държави, осигуряващи милиони дози ваксини срещу ковид, поставиха света „на ръба на катастрофален морален провал“, заяви в понеделник (18 януари) ръководителят на Световната здравна организация (СЗО).

  Д-р Тедрос Аданом Гебрейесус каза пред изпълнителния съвет на СЗО, че докато повече от 39 милиона дози ваксина са приложени в „поне 49 страни с по-високи доходи“, само 25 дози са дадени в „една държава с най-ниски доходи“. „Не 25 милиона; не 25 хиляди; само 25“, уточни той, без да казва за коя държава говори.

  „Трябва да бъда откровен: светът е на ръба на катастрофален морален провал - и цената на този провал ще бъде платена с живот и поминък в най-бедните страни в света“, каза генералният директор на СЗО.

  Въпреки че правителствата трябва да дадат приоритет на ваксинирането на здравни работници и възрастни хора, д-р Тедрос обясни, „не е редно по-младите, по-здрави възрастни в богатите страни да бъдат ваксинирани преди здравните работници и възрастните хора в по-бедните страни“.

  Той каза, че светът трябва да избегне грешките, допуснати при пандемиите на ХИВ и H1N1, като заяви, че някои държави и компании са дали приоритет на „двустранните сделки“, които качват цените.

  Гебрейесус заяви, че фармацевтичните компании са дали приоритет на одобрението в богатите страни, вместо да предоставят данните на СЗО.

  Програмата на СЗО COVAX, разработена за подпомагане на разпространението на ваксини в по-бедните страни, осигури 2 милиарда дози от петима производители, каза генералният директор. Те имат за цел да започнат доставки през февруари. COVAX е един от стълбовете на програма на СЗО, стартирана отчасти с Европейската комисия и Франция в отговор на пандемията.

  Неговото рязко предупреждение идва, когато Pfizer предупреди за забавяне на разпространението на ваксини в Европа през следващите два месеца, тъй като производителите се надпреварват да произвеждат милиарди дози одобрени ваксини.

  Въпреки това генералният директор на СЗО заяви, че разработването на ваксини срещу ковид само една година след пандемията, която е убила 2 милиона души в световен мащаб, е „зашеметяващо научно постижение“ и „източник на надежда“ за бъдещето.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Над 200 компании с интерес да сключат договори със студенти
  До 31 май ще бъде утвърден Списък със специалностите, за които се поемат разходите за обучение на студенти
  преди 18 часа
  Вълчев: Ще имаме близо 270 училища със STEM центрове
  Днес децата учат повече от електронни устройства и източници, заяви министърът на образованието
  преди 18 часа
  Ангелов: До месец, месец и половина ще имаме пълен контрол на епидемията в страната
  Втората доза от всички ваксини се пази, страната има готовност да поръча руска ваксина, когато тя получи разрешение за употреба в ЕС
  преди 19 часа
  До три месеца ЕС въвежда „зелен сертификат“ за ваксиниране
  Около 8% от възрастното население в ЕС вече е ваксинирано, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
  преди 20 часа
  Повече от половината от българските ИТ компании са увеличили приходите си през 2020
  83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще, сочи ново проучване
  преди 21 часа
  Лек ръст на бизнес климата през февруари
  Подобрение се наблюдава в строителството и сектора на услугите, показват данните на НСИ