петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    898 прочитания

    Байдън ще продължи рестрикциите за пътуване на европейци до САЩ

    Негов говорител обясни, че новият кабинет ще възстанови отменените от Тръмп рестрикции за Европа и Бразилия
    19 януари 2021, 13:48 a+ a- a

    Американският президент Доналд Тръмп отмени повечето забрани за международни пътници. Промяната трябва да влезе в сила на 26 януари. Избраният президент на САЩ Джо Байдън, обаче, планира бързо да разшири ограниченията за пътуване, забраняващи пътуване от повечето хора, които наскоро са били в голяма част от Европа и Бразилия, съобщи негов говорител, цитиран от „Ройтерс“. 

    Тръмп подписа заповед за премахване на ограниченията, които самият той наложи в началото на миналата година в отговор на пандемията, след като получи подкрепа от членове на оперативната група за коронавирус и служители на общественото здравеопазване.

    Скоро след като заповедта на Тръмп беше оповестена публично, говорителят на Байдън Джен Псаки написа в Twitter „по съвет на нашия медицински екип администрацията не възнамерява да отменя тези ограничения на 1/26“. Тя добави, че „с влошаването на пандемията и появата на по-заразни варианти по света, не е моментът да се премахват ограниченията за международни пътувания“.

    Миналата седмица ръководителят на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) подписа заповед, изискваща почти всички въздушни пътници да представят отрицателен тест за коронавирус или доказателство за възстановяване от COVID-19, за да влязат в САЩ от 26 януари.

    Ограниченията, които Тръмп отмени, забраняваха на почти всички граждани извън САЩ, които през последните 14 дни са били в Бразилия, Обединеното кралство, Ирландия и 26-те държави от Шенгенското пространство в Европа, да преминават границите на страната.

    Ограниченията на САЩ, забраняващи повечето посетители от Европа, са в сила от средата на март, когато Тръмп подписа прокламации за налагането им, докато бразилската забрана за влизане беше наложена през май.

    Псаки добави, че „всъщност планираме да засилим мерките за обществено здраве около международните пътувания, за да смекчим допълнително разпространението на COVID-19“. 

    Веднъж встъпил в длъжност, Байдън има законната власт да възстанови ограниченията.

    Авиокомпаниите се надяваха новите изисквания за тестване да освободят пътя за администрацията да премахне ограниченията, които намаляват пътуванията от някои европейски страни с 95% или повече, отбелязва „Ройтерс“.

    Много служители на администрацията в продължение на месеци твърдяха, че ограниченията вече нямат смисъл, тъй като повечето държави не са обект на забрани за влизане. Други твърдят, че САЩ не трябва да отменят забраните за влизане, тъй като много европейски държави все още не допускат повечето американски граждани.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам