вторник, 09 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  316 прочитания

  ЕП настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини

  Евродепутатите изразиха съжаление относно „здравния национализъм“, включително предполагаеми паралелни договори, подписани от държавите членки, или опити да се конкурират помежду си
  19 януари 2021, 14:04 a+ a- a

  Евродепутатите изразиха широка подкрепа за общия подход на ЕС за борба с пандемията и призоваха за пълна прозрачност по отношение на договорите и внедряването на ваксини срещу COVID-19.

  По време на пленарния дебат във вторник евродепутатите обмениха мнения с Ана Паула Закариас, португалски държавен секретар по европейските въпроси, и Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазването.

  Голяма част от евродепутатите изразиха подкрепата си за единния подход на ЕС, който гарантира бързото разработване на ваксини и осигурява достъп до ваксини за всички европейски граждани. В същото време те изразиха съжаление относно „здравния национализъм“, включително предполагаеми паралелни договори, подписани от държавите членки, или опити да се конкурират помежду си.

  За да гарантира европейския успех, ЕС трябва да отговори с единство и солидарност, като всички равнища на управление работят заедно, заявяват членовете на ЕП.

  Евродепутатите призоваха условията на договорите между ЕС и фармацевтичните дружества, включващи публични средства, да бъдат напълно прозрачни. Последните усилия на ЕК за даване на възможност на евродепутатите да консултират един непълен договор, бяха счетени за недостатъчни. Членовете на ЕП отново заявиха, че само пълната прозрачност би могла да спомогне за борбата с дезинформацията и за изграждане на доверие в кампаниите за ваксинация в цяла Европа.

  Участниците в дебата отбелязаха и глобалното измерение на пандемията от COVID-19, което изисква глобални решения. ЕС носи отговорност да използва позицията си на сила, за да оказва подкрепа на най-уязвимите си съседи и партньори. Пандемията може да бъде преодоляна само след като всички хора имат равен достъп до ваксини, а не само тези в богатите държави, добавиха евродепутатите.

  Дебатът засегна и други въпроси, като необходимостта от сравними национални данни и взаимното признаване на ваксинациите, необходимостта да се избягват забавяния и да се увеличи скоростта на ваксинирането, както и неконструктивния характер на това да се обвинява ЕС или фармацевтичната промишленост за евентуални неуспехи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 48 минути
  Костадин Ангелов: Ситуацията в страната е под контрол
  Здравният министър призова за спокойствие
  преди 1 час
  2995 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 263 303
  преди 16 часа
  преди 18 часа
  Китай стартира програма за имунизация на свои граждани в чужбина
  Страната ще издава и здравни сертификати за международни туристи
  преди 18 часа
  Мария Габриел обяви нова инициатива в подкрепа на повече жени лидери в технологиите
  WomenTechEU цели да удвои броя на ръководените от жени технологични стартъпи в Европа