сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    897 прочитания

    ЕП: Жените са по-силно засегнати от настоящата икономическа криза

    Евродепутатите призоваха всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция и да предложат нови видове услуги за защита на жертвите на домашно насилие
    22 януари 2021, 11:12 a+ a- a

    Евродепутатите обсъдиха въздействието на пандемията от COVID-19 върху жените и предложиха мерки за защита на правата им и насърчаване на равенството между половете по време и след кризата.

    В доклад, приет с 485 гласа „за“, 86 „против“ и 108 „въздържал се“ в четвъртък, евродепутатите подчертаха необходимостта от чувствителен по въпросите на половете отговор по всички аспекти на кризата с COVID-19.

    Евродепутатите признават, че обществените реакции не са били достатъчни за справяне с насилието над жени по време на пандемията. Те настояват държавите членки да създадат безопасни и гъвкави системи за предупреждение при извънредни ситуации и да предложат нови услуги за подпомагане на жените за директна връзка с полицията по телефон, имейл и текстово съобщение.

    В допълнение, членовете на ЕП настояват Европейската комисия да разработи общоевропейски протокол относно насилието над жени по време на криза, който да включва услуги за защита на жертвите. Те отново призоваха всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция и настояха Съветът на ЕС да добави насилието срещу жени в списъка на престъпленията в ЕС. Евродепутатите поискаха от Европейската комисия да направи предложение за директива за справяне с всички форми на насилие, основано на пола.

    Тъй като настоящата икономическа криза оказва влияние върху жените по непропорционален начин и ще доведе до още по-голямо неравенство между мъжете и жените, евродепутатите призовават страните от ЕС да включат в своите национални планове за възстановяване и устойчивост отделна глава с целенасочени действия за подобряване на равенството между половете.

    Членовете на ЕП допълват, че работата от вкъщи не е заместител на услугите за грижи за деца и че достъпът до тези услуги е от съществено значение. Страните от ЕС трябва да насърчават мъжете, например чрез стимулиращи мерки, да приемат гъвкави схеми на работа, тъй като понастоящем несъразмерно голям брой жени се възползват от такива договорености.

    Държавите членки също така трябва незабавно да транспонират и приложат директивата относно равновесието между професионалния и личния живот.

    Също така евродепутатите призовават Комисията да оказва подкрепа на жените предприемачи, включително чрез предоставяне на възможности за предприемачество за майки или самотни родители и да подобри достъпа до заеми, дялово финансиране и микрофинансиране чрез програми и фондове на ЕС. 

    Трябва да се разработят подходящи мерки, които да отразяват различните обстоятелства, в които се намират жените. Това включва възрастните жени в заведенията за дългосрочни грижи, които са сред рисковите групи по отношение на вирусната инфекция, жените с увреждания, които не могат да получат достъп до обичайните си мрежи за подкрепа или да поддържат физическо дистанциране, жените мигранти, които са по-уязвими към насилие, основано на пола, а също така и жени в селските райони, бездомни жени и жени от ромски произход, както и членове на LGBTQI+ общността, добавят евродепутатите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 7 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 8 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 8 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 10 часа
    преди 13 часа