събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    698 прочитания

    „Ваксинният туризъм“ наложи нови правила във Флорида

    Заради случаи на хора от други щати и дори чужденци, които са се ваксинирали там, в щата вече се изисква документ за пребиваване преди ваксинация
    22 януари 2021, 12:16 a+ a- a

    Щатът Флорида публикува нови здравни насоки в опит да намали „ваксинациония туризъм“, изисквайки ваксините Covid-19 да се дават само на постоянни и сезонни жители.

    Главният хирург на щата д-р Скот Ривкийс подписа съвет за обществено здраве, като даде приоритет на жителите на Флорида за ваксините, дни след като губернаторът Рон Десантис заяви публично, че инжекциите трябва да бъдат запазени за постоянно или временно пребиваващи на територията на щата.

    „Правим (ваксини) само за жители на Флорида“, каза Десантис във вторник в Кейп Корал. 

    Той направи разлика между „снежните птици“, които живеят във Флорида през зимните месеци, и тези, които отиват само, за да се опитат да се ваксинират.

    „Сега имаме жители, които не живеят тук през цялото време, които са тук през цялата зима“, каза той. „Ходят на лекари тук или каквото и да е, това е добре. Това, което не искаме, е туристите, чужденците. Искаме да поставим възрастните на първо място, но очевидно искаме да поставим хората, които живеят тук, на първо място.“

    Промяната настъпи, след като по новите бяха съобщени няколко случая на хора, които не живеят във Флорида и няколко богати аржентинци, които са пътували до шата, за да се ваксинират.

    Към 19 януари Флорида е ваксинирала над 39 000 души, които пребивават извън щата, включително над 1000, които са получили препоръчаните две дози, според данните на Министерството на здравеопазването на Флорида. Това е около 3,5% от 1,12 милиона души, които са били ваксинирани във Флорида. Данните на щата не правят разлика между туристи и временно пребиваващи.

    Разкритията предизвикаха разочарование сред жителите на Флорида, неспособни да се ваксинират, принудени да чакат с часове или възпрепятствани от объркващи или нефункциониращи уеб сайтове.

    Но въпросът не е специфичен за Флорида. Туризмът с ваксини е резултат от няколко ключови фактора: недостигът на ваксина в сравнение с търсенето; неорганизираното начало на поставянето им; и липсата на последователни федерални насоки, което създаде различна наличност на ваксини между щатите и дори между окръзите, отбелязва CNN.

    Флорида е позволила на всички на 65 и повече години да се ваксинират, независимо къде живеят, което го прави един от първите щати, отворен за тази възрастова група. За разлика от тях, много други щати на САЩ имат изисквания за пребиваване и инструктират хората да носят документи за самоличност, поща или наем, за да го докажат. Редица щати също така се доближават до препоръчаните от фаза 1b насоки на комитета за ваксини на CDC, които казват, че ваксините трябва да отиват за хора на възраст 75 години и нагоре и основните работници на първа линия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство