вторник, 09 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  680 прочитания

  СЗО: Европа е изправена пред „пандемичен парадокс“

  Тъй като пандемията продължава повече от година, регионът трябва да се справи и с „паралелна пандемия“ на влошеното психическо здраве
  28 януари 2021, 15:08 a+ a- a

  Тридесет европейски държави съобщиха за „значително намаление на 14-дневните кумулативни случаи“ на коронавирус, но все още е „твърде рано“ да обмислят облекчаване на ограниченията, каза регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге.

  В момента поне 25 европейски държави са изправени пред частични или национални мерки за блокиране и те изглежда оказват влияние, каза Клуге по време на пресконференция в Копенхаген.

  Въпреки тези положителни показатели, Клуге предупреди, че все още е „твърде рано да се облекчат“ ограниченията, тъй като „високите нива на предаване“ в Европа все още оказват влияние върху здравните системи. Бързото облекчаване на мерките в отделните държави „е лоша стратегия“, добави той. Смъртните случаи в региона също продължават да са „на рекордни нива" с 38 000 смъртни случая, съобщени миналата седмица.

  Клуге добави, че Европа е изправена пред „пандемичен парадокс“, когато разпространението на ваксини предлага „нова надежда“, а в същото време континентът продължава да се бори със заплахата от „притеснителни нововъзникващи варианти [на вируса]“.

  Този парадокс, при който общностите усещат, че се вижда краят на пандемията заради ваксините, но в същото време са призовани да се придържат към ограничителни мерки в лицето на нова заплаха, причинява напрежение, гняв, умора и объркване , каза Клуге.

  „Продължаващите високи нива на предаване и нововъзникващите варианти на Covid-19 повишиха неотложността на задачата за ваксиниране на приоритетни групи “, добави той.

  Според Клуге 33 европейски държави са докладвали случаи на „английския вариант“, докато 16 европейски са открили случаи на варианта, първо установен в Южна Африка.

  Тъй като пандемията продължава повече от година, Клуге отбеляза, че европейският регион се справя и с „паралелна пандемия“ на лошо психично здраве.

  Според Международната организация на труда пандемията означава, че половината от младите хора на възраст между 18 и 29 години сега страдат от тревожност и депресия. Не са останали невредими и здравните работници, като 20% от тях страдат от тревожност и депресия.

  Клуге заяви, че европейските страни трябва да „останат търпеливи“, като предупреждава, че „ще отнеме време да се ваксинират срещу Covid-19“.

  „Въвеждането и постепенното премахване на мерки, основани на епидемични критерии, остава най-добрият ни вариант да позволим на икономиките да оцелеят и да минимизират страничните ефекти“, заключи той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 минути
  Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане
  Доходите от е-търговия с наложен платеж се записват предварително в данъчната декларация
  преди 46 минути
  ЕП обсъжда въвеждане на въглероден данък върху вноса на стоки
  До 2023 налогът би трябвало да обхване енергийния и енергоемките сектори като циментовата, стоманодобивната и химическата индустрии
  преди 49 минути
  Ваксината на Pfizer неутрализира бразилския щам в лабораторни условия
  Други проучвания показват, че препаратът предпазва и от щамовете от Великобритания и Южна Африка
  преди 1 час
  Сирийският президенти и съпругата му са с коронавирус
  Имат леки симптоми и като цяло са в добро здраве
  преди 2 часа
  Костадин Ангелов: Ситуацията в страната е под контрол
  Здравният министър призова за спокойствие