събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2297 прочитания

    СЗО и CDC с противоречиви съвети към бременните жени относно ваксината срещу Covid-19

    На практика няма достатъчно данни за влиянието на ваксините върху тази група хора
    29 януари 2021, 12:49 a+ a- a

    Бременните жени, които търсят насоки за ваксините Covid-19, са изправени пред объркване от вида, който съпътства пандемията от самото начало: водещите световни организации за обществено здраве, Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Световната здравна организация (СЗО), предлагат противоречиви съвети, пише The New York Times.

    Консултативният комитет на CDC призова бременните жени да се допитат до лекарите си, преди да се ваксинират - съвет, аплодиран от няколко организации за женско здраве, тъй като оставя решението в ръцете на бъдещите майки.

    Но СЗО препоръчва бременните жени да не се ваксинират, освен ако не са изложени на висок риск от Covid-19 поради излагане в работна среда или хронични заболявания. Организацията издаде насоки за ваксината на Moderna, предизвиквайки несигурност сред жените и лекарите в социалните медии. (По-рано този месец тя публикува подобни насоки за ваксината Pfizer-BioNTech)

    Няколко експерти изразиха тревога от позицията на СЗО, като заявиха, че рисковете за бременните жени от Covid са далеч по-големи от всяка теоретична вреда от ваксините.

    „Няма документирани рискове за плода, няма теоретични рискове, няма риск при проучвания върху животни,“ от ваксините, каза д-р Ан Лайърли, която се занимава с биоетика, от Университета на Северна Каролина, Чапъл Хил.

    Разликата в мненията на CDC и СЗО не се корени в научни доказателства, а в липсата на такива. На бременните жени е забранено да участват в клинични изпитвания на ваксини, което отразява дълга традиция за изключването им от биомедицински изследвания, традиция, която сега се оспорва, отбелязва изданието.

    Докато обосновката привидно е да защитава жените и техните неродени деца, забраната на бременни жени за участие в проучвания измества риска от внимателно контролираната среда на клиничното изпитване в реалния свят.

    Обикновено се счита, че ваксините са безопасни и бременните жени се призовават да бъдат имунизирани срещу грип и други заболявания от 60-те години на миналия век, дори при липса на специфични клинични проучвания.

    „Като акушери често се сблъскваме с трудни решения относно използването на интервенции по време на бременност, които не са били достатъчно тествани по време на бременност“, каза д-р Дениз Джеймисън, акушер-гинеколог от Университета Емори в Атланта и член на експертната група Covid в Американския колеж по акушерството и гинекологията. Колежът категорично се застъпи за включване на бременни и кърмещи жени в изпитванията за ваксини.

    В изявление CDC заяви, че въз основа на начина, по който действат ваксините Pfizer/BioNTech и Moderna, „е малко вероятно да представляват специфичен риск за бременните жени“.

    Препоръката на CDC може да има смисъл за Съединените щати, където жените лесно могат да се консултират със своите доставчици на здравни услуги, каза Йоахим Хомбах, здравен съветник към СЗО по имунизациите. Но СЗО предоставя насоки за много страни с ниски и средни доходи, където жените нямат достъп до лекари или медицински сестри, каза той.

    Препоръката на СЗО също е направена „в контекста на ограниченото предлагане“ на ваксините, каза д-р Хомбах. „Не мисля, че посланието обезсърчава, то излага фактите.“

    Pfizer планира да започне клинично проучване при бременни жени през първата половина на 2021 г. Moderna заяви, че създава регистър за регистриране на резултатите при бременни жени, които се вкасинират с техния препарат.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство