понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1119 прочитания

  Канада е следващата, която ще изисква от Facebook да плаща за новини

  Страната подготвя законодателство, подобно на австралийското
  19 февруари 2021, 09:59 a+ a- a

  Канада обеща да накара Facebook Inc да плаща за новинарско съдържание, търсейки съюзници в медийната битка с технологичните гиганти и обещавайки да не отстъпва, ако платформата за социални медии изключи новините на страната, както направи в Австралия, съобщи „Ройтерс“.

  Facebook блокира цялото австралийско новинарно съдържание в своята услуга заради проектозакон, според който социалната мрежа и и Google на Alphabet Inc трябва да плащат такси на австралийските издатели, за да публикуват връзки към техните новини.

  Канадският министър на наследството Стивън Гилбо, отговарящ за изготвянето на подобно законодателство, което ще бъде представено през следващите месеци, осъди действията на Facebook и заяви, че това няма да възпре Отава.

  „Канада е в челните редици на тази битка... ние наистина сме сред първата група страни по света, които правят това“, каза той пред репортери.

  Миналата година канадските медийни организации предупредиха за потенциален пазарен провал, ако правителството бездейства. Те казаха, че австралийският подход ще позволи на издателите да събират 620 млн. канадски долара годишно. Без действия, предупредиха те, Канада ще загуби 700 работни места за печатна журналистика от общо 3100.

  Гилбо заяви, че Канада може да приеме австралийския модел, който изисква Facebook и Google да сключват сделки за плащане на новинарски сайтове, чиито връзки стимулират активността на техните услуги, или да се споразумеят за цена чрез обвързващ арбитраж.

  Друг вариант е да последваме примера на Франция, която изисква големи технологични платформи да започнат разговори с издатели, търсещи възнаграждение за използване на новинарско съдържание. „Работим, за да видим кой модел би бил най-подходящ“, каза той и добави, че е говорил миналата седмица с френските, австралийските, германските и финландските си колеги относно съвместната работа за осигуряване на справедливо обезщетение за уеб съдържание.

  „Подозирам, че скоро ще имаме 5, 10, 15 държави, които приемат подобни правила... Facebook ще прекъсне ли връзките с Германия, с Франция?“ попита той, казвайки, че в един момент подходът на Facebook ще стане „напълно неустойчив“.

  Професорът от университета в Торонто Меган Болер, която се специализира в социални медии, заяви, че действието на Facebook бележи повратна точка, която ще изисква общ международен подход. „Всъщност бихме могли да видим коалиция, единен фронт срещу този монопол, който може да бъде много мощен“, каза тя в телефонно интервю.

  Тази седмица Facebook заяви, че новините съставляват по-малко от 4% от съдържанието, което хората виждат в платформата, но твърдят, че са помогнали на австралийските издатели да генерират около 407 милиона австралийски долара миналата година.

  Google е подписал 500 сделки на стойност около 1 милиард долара за три години с издатели по целия свят за новата си услуга News Showcase и води преговори с канадски компании.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 36 минути
  JPMorgan с печалби над очакваното
  Изпълнителният директор на банката остава предпазлив в прогнозите си за икономиката
  преди 2 часа
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 3 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 3 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 5 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години