четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    845 прочитания

    Захариева очаква пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ

    ЕС реши да наложи санкции срещу лица в Русия заради Навални
    23 февруари 2021, 09:24 a+ a- a

    Във връзка с неоснователната присъда срещу опозиционния лидер Алексей Навални и репресиите срещу мирно протестиращите граждани външните министри на ЕС взеха политическо решение за налагане на целенасочени ограничителни мерки на отговорни за нарушенията лица по линия на Глобалния санкционен режим на ЕС в областта на правата на човека. Това стана в Брюксел по време на редовно заседание на Съвета „Външни работи".

    „Санкциите трябва да са насочени към конкретни хора, отговорни за сериозните нарушения на правата на човека, а не такива, от които биха пострадали обикновените руски граждани, защото те само ще засилят пропагандата срещу Европейския съюз. Основен приоритет на ЕС следва да остане борбата с дезинформацията и фалшивите новини, които създават не само разделение между държавите-членки, но и вътре в нашите общества”, заяви българският министър на външните работи Екатерина Захариева.

    Руското министерство на външните работи заяви, че новите санкции, планирани от ЕС срещу Русия, са незаконни и пораждат разочарование в Москва.

    Българският първи дипломат призова още Звеното за стратегически комуникация на ЕСВД да бъде активно непрекъснато, а не само по време на ключови събития като изборите за Европейски парламент. В подготовка на предстоящия стратегически дебат на европейските лидери през март 2021 министрите обмениха виждания по всички аспекти на отношенията с Москва и се обединиха около необходимостта от изработване на стратегия на ЕС за отношенията с Русия чрез укрепване на единството на съюза на основата на петте водещи принципа в политиката спрямо Русия и запазване на възможностите за ангажиране по въпроси от интерес за ЕС.

    Външните министри на държавите-членки на ЕС проведоха видеоконферентна среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по-малко от месец след встъпването му в длъжност. Единодушно приветстваха решимостта на новата американска администрация за завръщане към мултилатерализма и международните партньорства и вече предприетите конкретни действия в тази насока.

    „Оценяваме високо тази първа дискусия с Антъни Блинкен скоро след встъпването му в длъжност като държавен секретар на САЩ, която показва значението на трансатлантическото партньорство. Впечатлена съм от изявлението на президента Байдън, че САЩ ще бъдат водещи в света не с примера на силата си, а със силата на своя пример", заяви Захариева. "Важни за нашето партньорство са и контактите между хората и в този смисъл очакваме постигане на пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ.”

    В рамките на „текущи въпроси“ министрите потвърдиха загрижеността си от военния преврат в Мианмар и ескалацията на репресии спрямо протестиращите, като приеха Заключения на Съвета.

    Остро осъдени бяха продължаващите репресии на режима в Беларус срещу журналисти, защитници на правата на човека и синдикални лидери.

    Министрите потвърдиха ключовата роля на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма за глобалната и регионалната сигурност и режима на неразпространение, като изразиха дълбока загриженост от намеренията на Техеран да преустанови прилагането на Допълнителния протокол за гаранциите на Международната агенция за атомна енергия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 8 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 9 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 10 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам