събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    971 прочитания

    Първите ваксини от Covax бяха доставени в Гана

    Имунизацията в страната ще започне в началото на март с 600 000 дози AstraZeneca
    25 февруари 2021, 08:43 a+ a- a

    Инициативата на Световната здравна организация (СЗО) за глобално споделяне на ваксини Covax достави първите дози ваксина. Целта е да се имунизират най-бедните държави в света, за да се намали темпа на ускоряване на пандемията и така тя да бъде овладяна.

    Инициативата достави 600 000 дози от ваксината на AstraZeneca/Oxford в Гана. Доставеният препарат е произведен от Serum Institute в Индия. Местни представители на СЗО и агенцията за деца на ООН УНИЦЕФ определиха доставката като „много важна“ стъпка, предаде „Ройтерс“.

    Доставката идва осем месеца след стартирането на инициативата COVAX, насочена към обединяване на средства от по-богати страни и организации с нестопанска цел за равномерно разпространение на ваксини по целия свят.

    Дозите, част от първоначалния транш за страни с ниски и средни доходи, ще бъдат използвани от Гана за започване на имунизация от 2 март, която ще даде приоритет на здравните работници от първа линия и на другите с висок риск.

    „Първият сегмент от населението, който ще получи 600 000 дози, ще бъдат здравни работници, възрастни на 60 и повече години, хора с хронични здравословни състояния“, заяви правителството на Гана.

    Някои висши държавни служители, учители, персонал по сигурността и основни работници в Акра и втория град на страната Кумаси също ще бъдат ваксинирани.

    Инфекциите в Гана са се увеличили до над 81 200, а 584 души са починали, като през първите два месеца на тази година са починали почти толкова хора, както през цялата 2020 г., показват данните на министерството на здравеопазването.

    Доставката в Гана е крайъгълен камък за COVAX, който се опитва да намали политически чувствителната пропаст между милионите, ваксинирани в по-богатите страни, и сравнително малкото, които са получили ваксина в по-слабо развити части на света.

    Инициативата планира да достави близо 2 милиарда дози тази година, включително 1,8 милиарда за по-бедните страни без разходи за техните правителства, и да покрие до 20% от населението на страните. Но няма да е достатъчно нациите да достигнат стадния имунитет и ефективно да ограничат разпространението на вируса.

    Африканският съюз (AU) се опитва да помогне на своите 55 държави-членки да закупят повече дози, за да имунизират 60% от 1,3 милиарда души на континента в продължение на три години. Миналата седмица екипът по ваксините на AU заяви, че са били осигурени 270 милиона дози ваксини AstraZeneca, Pfizer и Johnson & Johnson, за доставка тази година.

    Китай е дарил малки партиди от своята ваксина Sinopharm на страни, включително Зимбабве и Екваториална Гвинея. А Русия е предложила да достави 300 милиона дози от своята ваксина Sputnik V към схемата на AU, заедно с финансов пакет. Но много страни до голяма степен разчитат на COVAX, уточнява „Ройтерс“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство