петък, 23 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  380 прочитания

  СЗО: Случаите в Европа са наполовина спрямо зимния пик

  Въпреки това е рано за отхлабване на мерките заради опасността от нови варианти, казаха от организацията
  26 февруари 2021, 09:02 a+ a- a

  Тъй като голяма част от Европа живее под засилени ограничения за движение и социално взаимодействие, нивата на инфекция с Covid-19 на целия континент са намалени наполовина от зимния връх, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в четвъртък (26 февруари).

  Но тъй като натискът за облекчаване на мерките върху националните правителства се засилва, Ханс Клуге, директор на СЗО за Европа, предупреди, че новите случаи все още са 10 пъти по-високи от миналия май и че регионът все още има високи нива на предаване в общността.

  „Никой не може да предвиди хода на пандемията“, каза Клуге. „Това наистина зависи от нашите индивидуални и колективни мерки.“

  Неговата предпазливост отразява широката загриженост относно новите варианти на вируса, докато процентът на инфекция остава упорито висок.

  Към момента в Европа са отчетени близо 38 милиона потвърдени случая на Covid-19 и поне 850 000 смъртни случая. През последните две седмици новите случаи са паднали под един милион в 53 държави, обхванати от европейското регионално бюро на СЗО.

  Но в Европа има нарастващо географско разпространение на нови инфекции и нарастващо разпространение на различни варианти, които са притеснителни, заяви Катрин Смолууд, старши служител за спешни случаи към европейското подразделение на СЗО. Повече инфекции в човешката популация означава, че с времето ще възникнат повече варианти, отбеляза тя.

  Служителите в общественото здравеопазване отхвърлят нарастващите призиви за отваряне на икономиките и разхлабване на контрола, докато ваксинациите на по-възрастни и по-уязвими членове на обществото е към своя край. Тази кампания започна много бавно в много страни, отбелязва The New York Times.

  „Това, с което трябва да сме напълно наясно, е, че [отварянето] просто ще насърчи появата на по-опасни варианти“, каза Мартин МакКий, професор по европейско обществено здраве в Училището по хигиена и тропическо здраве в Лондонския университет. „Местата, от които идват вариантите, са местата с високи нива на предаване в общността.“

  Европейските страни трябваше да увеличат капацитета си за геномно секвениране, използвано за откриване на характеристики на вируса и което позволява на учените да забележат появата на нови варианти. Само малък брой европейски държави го правят, каза МакКий. „Това е наистина много важен приоритет сега“, добави той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Президентът се срещна и с посланика на Германия
  Вчера Радев имаше среща и с посланика на САЩ
  преди 14 часа
  Вече ще има директна връзка между влак и метро
  На новата жп спирка Горна баня ще спират всички влакове, пътуващи между София и Перник
  преди 15 часа
  Почти наполовина по-малко отдадени офис площи у нас през 2021
  Възстановяване на офис пазара в България най-рано в края на годината прогнозира Cushman & Wakefield Forton
  преди 16 часа
  Парламентът забрани на кабинета концесии, сделки и назначения
  Великденската ваканция на Народното събрание тази година ще бъде отменена
  преди 16 часа
  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК
  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
  преди 18 часа
  От 30 април до 9 май се разкриват "зелени коридори" с иРНК ваксини
  Ваксината на Janssen остава на склад до понеделник