четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2082 прочитания

    До три месеца ЕС въвежда „зелен сертификат“ за ваксиниране

    Около 8% от възрастното население в ЕС вече е ваксинирано, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
    26 февруари 2021, 13:18 a+ a- a

    До три месеца се очаква ЕС да има техническа готовност за въвеждане на единен ваксинационен стандарт. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в рамките на заседание на Европейския съвет.

    "Относно сертификатите за ваксинация, наистина обсъдихме тази тема. Както знаете, все още има редица отворени въпроси, политически въпроси. Първият е, разбира се, за какво ще се използват тези сертификати. Съществуват обаче и научни въпроси, които все още не са решени. Все още не е ясно дали можете да предадете болестта, дори ако сте ваксинирани. Все пак, това е проблем, който ще намалява с увеличаването на процента на ваксинирани. Разполагаме с обещаващи данни от Израел, където ваксината BioNTech-Pfizer показва, че когато сте напълно ваксинирани с две дози, вече не предавате болестта. И накрая, решението за това какво можете да направите евентуално с такъв сертификат за ваксинация трябва да бъде взето конкретно от всяка държава. Но на равнище ЕС вярвам, че трябва да ги използваме, за да гарантираме функционирането на единния пазар", заяви Фон дер Лайен.

    В края на януари държавите членки, с подкрепата на Комисията, се споразумяха какви данни са необходими за издаването на такова удостоверение за ваксинация за медицински цели. По думите на председателя на ЕК става дума за уеднаквено съдържание — какъв вид ваксина е била използвана. Това е уникален идентификатор — подобно на IBAN код; И минимален набор от данни, който е необходим за всеки сертификат. Сега държавите членки трябва да въведат това в своите здравни и гранични системи, за да се уверят, че тяхната система на здравеопазване е подготвена за тази цел.

    "От страна на Комисията предлагаме да координираме стандартите — както направихме с мобилните приложения за проследяване — и да създадем портал, който свързва различните национални решения помежду си, така че тази информация да бъде оперативно съвместима във времето. Това отнема време - най-малко три месеца", подчерта Фон дер Лайен.

    Според нея е много е важно тази система да бъде неутрална по отношение на политическия избор. "Така че можете да предадете информацията, че „това лице е ваксинирано“, „това лице има отрицателен резултат от PCR тест“ или например „този човек е преодолял COVID-19 и има имунитет“. Така системата трябва да е неутрална по отношение на информацията. Това е само техническата работа, която трябва да бъде свършена сега. Държавите членки ще трябва да пристъпят бързо към прилагането, ако искаме такъв „зелен сертификат“ да бъде въведен до това лято", заяви председателят на ЕК.

    Тя отбеляза, че британският вариант В.1.1.7 вече е във всички държави членки с изключение на една. Южноафриканският вариант е в 14 държави членки, а бразилският вариант в седем.

    Фон дер Лайен докладва, че до края на тази седмица на ЕС ще бъдат доставени над 50 милиона дози ваксини. Към днешна дата са приложени над 29 милиона дози. Това са приблизително 6,4% от цялото население. А ако не броим децата и юношите, това са 8% от възрастното население.

    Тя посочи, че се работи с компаниите, за да се увеличи производството и да се справим с пречките пред доставките. "Ние осигуряваме бързо наличие на нови производствени инсталации в Европа — добър пример BioNTech, която наскоро започна да произвежда в Австрия и в Германия, в Марбург. Това доведе до леко забавяне през въпросната седмица, но те вече наваксаха с доставката на ваксините си. И завода в Марбург, например, при пълен капацитет ще бъде в състояние до юли да произвежда 1 милиарда дози годишно".

    Понастоящем 41 промишлени обекта допринасят за производството на ваксини тук в Европа.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 2 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 7 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 8 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 1 ден
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“