понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  643 прочитания

  Чехия поръча руска ваксина

  Премиерът Андрей Бабиш заяви, че страната не може да чака ЕС да одобри „Спутник V“
  01 март 2021, 10:09 a+ a- a

  Прага

  Чешката република е поръчала дози от руската ваксина „Спутник V“, докато чака дози, чието производство в ЕС е забавено. Това съобщи президентът на страната, като добави, че Прага ще обмисли дали да не поръча и от китайските ваксини.

  Страната е сред най-тежко засегнатите от пандемията в ЕС през последните няколко седмици, с нарастващ брой инфекции и смъртни случаи, тъй като ситуацията се влошава от новите варианти на вируса.

  Разпространението на ваксинацията е по-бавно от очакваното с едва 650 000 убождания, приложени от декември в страната с 10,7 милиона души, което чешките политици приписват на бавни доставки от ЕС.

  „След като се консултирах с премиера, изпратих писмо до (руския президент) Владимир Путин с молба за доставка на ваксината „Спутник V“, каза президентът Милош Земан по телевизия Prima. „Информацията от руското посолство предполага, че може да пристигне през следващите няколко дни“, каза той.

  Земан заяви, че би приветствал и китайската ваксина Sinopharm в страната, която е регистрирала над 1,2 милиона потвърдени случая на Covid-19 и повече от 20 000 смъртни случая, аргументирайки се, че „ваксините нямат идеология“.

  Нито „Спутник V“, нито Sinopharm са одобрени от регулатора на Европейския съюз – Европейката агенция по лекарствата (EMA), за разлика от ваксините Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca/Oxford, използвани в момента в Чешката република.

  Но Земан и чешкият премиер Андрей Бабиш заявиха, че няма да чакат ЕМА да даде зелена светлина. „Не можем да чакаме EMA, когато Русия не е подала молба (за одобрение)“, каза Бабиш пред CNN Prima News. Той каза, че одобрението от чешкия орган по лекарствата, SUKL, ще бъде достатъчно.

  „SUKL трябва да разгледа документацията и ако те я одобрят, Министерството на здравеопазването трябва да издаде освобождаване... и след това, който се интересува, може да бъде имунизиран“, каза той.

  Бабиш и Земан вече са получили и двете дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 52 минути
  преди 1 час
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 2 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 2 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година
  преди 2 часа
  241 са новите случаи на коронавирус у нас
  Положителни са малко над 4% от изследваните