четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    803 прочитания

    ЕП обсъжда въвеждане на въглероден данък върху вноса на стоки

    До 2023 налогът би трябвало да обхване енергийния и енергоемките сектори като циментовата, стоманодобивната и химическата индустрии
    09 март 2021, 09:22 a+ a- a

    Европейската индустрия изисква подкрепа, за да се противопостави на конкурентния натиск от страни, в които компаниите не са длъжни да спазват стриктни правила относно емисиите на парникови газове. За да постави всички при равни условия и да съхрани работните места в ЕС, Европейският парламент иска справедливо облагане на вноса.

    С Европейския зелен пакт ЕС е поел ангажимент да намали емисиите си на парникови газове и да постигне климатична неутралност до 2050. Тези намерения могат да бъде подкопани от други страни с по-малки амбиции. Вносът на продукти от такива страни поставя в затруднение европейски производители, тъй като те имат по-големи разходи за съобразяване с политиката на ЕС за климата. За да се изравнят условията, ЕП подкрепя въвеждането на налог, който да повиши цените на вносните стоки до еквивалентните продукти в ЕС. Депутатите ще гласуват в началото на март препоръките си за налога, наричан механизъм за корекция за въглеродните емисии на границата.

    Налогът намалява стимулите за преместването на замърсяващи производства от Европа в други страни, които нямат толкова високи изисквания за емисиите на парникови газове. Такава практика, наричана „изместване на въглеродните емисии“, не допринася за опазването на планетата, тъй като прехвърля проблема някъде другаде, но пък лишава ЕС от работни места. 

    Корекцията на цените на вноса би била важно допълнение към съществуващата система за търговия с разрешителни за производството на емисии. Схемата налага задължение на електроцентрали и производствени предприятия да разполагат с разрешителни за всеки тон въглероден диоксид, който те емитират. Цената на разрешителните се определя на пазара и зависи от търсенето и предлагането. Икономическите кризи намаляват търсенето и водят до по-ниски цени, които не стимулират компаниите да инвестират в по-чисти технологии. За да потърси решение, ЕС планира да реформира схемата за търговия с емисии.

    Механизмът за корекция за въглеродните емисии ще бъде съобразен с правилата на Световната търговска организация и ще насърчава декарбонизацията на промишленото производство в ЕС и извън него. Той ще бъде един от елементите на промишлената стратегия на ЕС.

    Като отправна точка до 2023 механизмът би следвало да обхваща енергоемките сектори (като циментовата, стоманодобивната, химическата индустрии и торовата промишленост) в ЕС, които отговарят за 94% от емисиите на ЕС от промишлеността.

    Депутатите подчертават, че налогът трябва да бъде въведен, за да бъдат постигнати климатичните цели на ЕС и честни условия на конкуренция, а не за да се защитават губещи отрасли.

    Приходите от налога следва да бъдат заделени като нов източник на ресурси в бюджета на ЕС.

    Очаква се Европейската комисия да направи законодателно предложение за новия механизъм през второто тримесечие на 2021.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 9 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам