събота, 15 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1315 прочитания

  Дания прекратява употребата на ваксината на AstraZeneca за 14 дни

  Конкретна партида от ваксината бе спряна в Австрия, Естония, Литва, Люксембург и Латвия, разследването на качеството ѝ продължава
  11 март 2021, 14:20 a+ a- a

  Дания преустановява употребата на ваксината Oxford/AstraZeneca за 14 дни, тъй като разследва съобщения за някои пациенти, които развиват кръвни съсиреци след имунизация. Това се случва само дни след като няколко други страни от ЕС преустановяват употребата на определена партида от ваксината, съобщава CNN.

  Датският министър на здравеопазването Магнус Хейнике заяви, че властите разглеждат „признаци на възможен сериозен страничен ефект под формата на фатални кръвни съсиреци“, въпреки че даде да се разбере, че това е „предпазна мярка“, заявявайки, че все още не е възможно да се направи заключение дали съсиреците са свързани с ваксината. „Действаме по-рано, трябва да бъде разследвано щателно“, каза той в Twitter.

  Датската агенция по лекарствата също потвърди разследването в четвъртък (11 март) в изявление, заявявайки, че ще работи с Европейската агенция по лекарствата (EMA) и другите фармацевтични органи на ЕС след докладите. „Един доклад е свързан със смърт в Дания“, се добавя в изявлението. „Все още не знаем дали кръвните съсиреци и смъртта от Дания се дължат на ваксината, но сега тя трябва да бъде внимателно изследвана за безопасност“, каза Таня Ерихсен от датската агенция.

  По-рано тази седмица Австрия преустанови употребата на една конкретна партида от ваксината AstraZeneca - партида ABV5300 - след като „на човек беше поставена диагноза множествена тромбоза“, според регулатора на ЕС за лекарствата, EMA.

  От вторник (9 март) Естония, Литва, Люксембург и Латвия също спряха използването на партида ABV5300. Не е уточнено дали датската смърт е свързана с тази партида.

  В сряда (10 март) EMA заяви, че „в момента няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния, които не са посочени като странични ефекти с тази ваксина“.

  В изявлението на EMA се добавя: „Партида ABV5300 е доставена в 17 държави от ЕС и включва 1 милион дози от ваксината. Впоследствие някои страни от ЕС също са прекратили [употребата на] тази партида като предпазна мярка, докато продължава пълното разследване. Въпреки че дефект в качеството се счита малко вероятен на този етап, качеството на партидата се изследва.“

  На редовния брифинг на здравните власти у нас, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че от въпросната партида у нас са доставени 31 200 дози, като почти всички са вече поставени. Към момента няма данни за нежелани странични ефекти, извън описаните в листовката.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 1 ден
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 1 ден
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 1 ден
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 1 ден
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 1 ден
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година