вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1939 прочитания

    Дания прекратява употребата на ваксината на AstraZeneca за 14 дни

    Конкретна партида от ваксината бе спряна в Австрия, Естония, Литва, Люксембург и Латвия, разследването на качеството ѝ продължава
    11 март 2021, 14:20 a+ a- a

    Дания преустановява употребата на ваксината Oxford/AstraZeneca за 14 дни, тъй като разследва съобщения за някои пациенти, които развиват кръвни съсиреци след имунизация. Това се случва само дни след като няколко други страни от ЕС преустановяват употребата на определена партида от ваксината, съобщава CNN.

    Датският министър на здравеопазването Магнус Хейнике заяви, че властите разглеждат „признаци на възможен сериозен страничен ефект под формата на фатални кръвни съсиреци“, въпреки че даде да се разбере, че това е „предпазна мярка“, заявявайки, че все още не е възможно да се направи заключение дали съсиреците са свързани с ваксината. „Действаме по-рано, трябва да бъде разследвано щателно“, каза той в Twitter.

    Датската агенция по лекарствата също потвърди разследването в четвъртък (11 март) в изявление, заявявайки, че ще работи с Европейската агенция по лекарствата (EMA) и другите фармацевтични органи на ЕС след докладите. „Един доклад е свързан със смърт в Дания“, се добавя в изявлението. „Все още не знаем дали кръвните съсиреци и смъртта от Дания се дължат на ваксината, но сега тя трябва да бъде внимателно изследвана за безопасност“, каза Таня Ерихсен от датската агенция.

    По-рано тази седмица Австрия преустанови употребата на една конкретна партида от ваксината AstraZeneca - партида ABV5300 - след като „на човек беше поставена диагноза множествена тромбоза“, според регулатора на ЕС за лекарствата, EMA.

    От вторник (9 март) Естония, Литва, Люксембург и Латвия също спряха използването на партида ABV5300. Не е уточнено дали датската смърт е свързана с тази партида.

    В сряда (10 март) EMA заяви, че „в момента няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния, които не са посочени като странични ефекти с тази ваксина“.

    В изявлението на EMA се добавя: „Партида ABV5300 е доставена в 17 държави от ЕС и включва 1 милион дози от ваксината. Впоследствие някои страни от ЕС също са прекратили [употребата на] тази партида като предпазна мярка, докато продължава пълното разследване. Въпреки че дефект в качеството се счита малко вероятен на този етап, качеството на партидата се изследва.“

    На редовния брифинг на здравните власти у нас, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че от въпросната партида у нас са доставени 31 200 дози, като почти всички са вече поставени. Към момента няма данни за нежелани странични ефекти, извън описаните в листовката.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 1 час
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 2 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 3 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 3 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 4 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес