четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1687 прочитания

    Исландия и Норвегия прекратиха употребата на ваксината на AstraZeneca

    Причината са съобщения за кръвни съсиреци, според ЕМА на този етап няма данни за „специфичен проблем“ с ваксината
    12 март 2021, 08:26 a+ a- a

    Малко след като Дания съобщи, че временно прекратява употребата на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, Исландия последва примера. Часове по-късно норвежката здравна служба също заяви, че и те ще прекратят ваксинациите след доклада от Дания.

    Франция и Обединеното кралство обаче засега отхвърлят подобни действия, като подчертават, че спирането в други страни „е предпазна мярка“.

    Действията на страните членки идват след като Австрия прекрати употребата на конкретна партида от ваксината на AstraZeneca, след като една жена почина вследствие на кръвен съсирек, а друга получи блокада на белодробните артерии също от съсиреци. 

    Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че преглежда инцидентите, както и всички други „състояния, свързани с кръвни съсиреци“, но предварителният преглед предполага, че няма „специфичен проблем“ с партидата.

    Според данните на ЕМА към вторник (9 март), има съобщения за 22 случая на кръвосъсирване сред трите милиона души, ваксинирани с ваксината AstraZeneca в Европейското икономическо пространство.

    „Ние сме в средата на най-голямото и най-важно разпространение на ваксинации в историята на Дания. И точно сега се нуждаем от всички ваксини, които можем да получим. Следователно поставянето на една от ваксините на пауза не е лесно решение“, каза Сьорен Брострьом, генерален директор на датския здравен орган.

    „Но точно защото ваксинираме толкова много, ние също трябва да реагираме с навременни грижи, когато има знания за възможни сериозни странични ефекти. Трябва да изясним това, преди да можем да продължим да използваме ваксината от AstraZeneca.“

    Промяната означава, че хората, които са получили първата си доза от ваксината AstraZeneca в Дания, ще трябва да изчакат, преди да получат втората доза, заяви здравният орган. Здравният персонал на първа линия на възраст 65 или повече години ще продължи да получава назначения за ваксинация с една от другите две ваксини, уточниха те.

    Властите заявиха, че не се отказват от ваксината AstraZeneca, а просто я задържат. „Има добри доказателства, че ваксината е едновременно безопасна и ефективна“, каза Брострьом.

    „Но и ние, и Датската агенция по лекарствата трябва да реагираме на съобщения за възможни сериозни нежелани реакции, както от Дания, така и от други европейски страни. Това показва, че системата за мониторинг работи.“

    Високопоставен служител в Националния институт за обществено здраве в Норвегия, Геир Букхолм, заяви пред репортери в четвъртък следобед: „Почиваме в Норвегия от ваксинацията с AstraZeneca... Очакваме информация, за да видим дали има връзка между ваксинацията и този случай на образуване на кръвни съсиреци.“

    „Това е принципът на предпазливостта“, каза Букхолм, подчертавайки, че все още не е установена връзка между ваксината на англо-шведската лаборатория и случаите на тромбоза, включително един смъртен случай, съобщени в Дания.

    В изявление, публикувано в отговор на датското съобщение, британското правителство заяви, че „хората все пак трябва да отидат и да си вземат ваксината срещу COVID-19, когато бъдат помолени да го направят“. 

    „Не е потвърдено, че съобщението за кръвен съсирек в Дания е причинен от ваксината COVID-19 на AstraZeneca“, каза д-р Фил Брайън, ръководител на безопасността в Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти.

    „Кръвните съсиреци могат да се появят естествено и не са необичайни. Повече от 11 милиона дози от ваксината COVID-19 AstraZeneca ваксина са приложени в цяла Великобритания. Докладите за кръвни съсиреци, получени досега, не са по-големи от броя, който би възникнал естествено във ваксинираната популация“, добави той.

    Министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран заяви на пресконференция в късния следобед, че според Върховния орган по здравеопазване на страната „няма причина да се спират ваксинациите с AstraZeneca“.

    „От пет милиона европейци [ваксинирани с AstraZeneca] 30 души са претърпели кръвни съсиреци. Това не представлява статистически излишен риск. От 5 милиона неваксинирани европейци бихте очаквали 30 да имат кръвни съсиреци. Това, което наричаме съотношение полза-риск, е по-голямо от риска на този етап и разследванията продължават“, каза той пред репортери.

    През последните няколко месеца ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 беше във фокуса на голямо внимание и много новини в страните от ЕС. По-рано тази година, преди да бъде одобрен в Европейския съюз, компанията заяви, че няма да могат да доставят обещани дози на страните членки през първото тримесечие на годината.

    Съобщението предизвика ожесточен спор с Европейската комисия, което накара ЕС да издаде нов регламент за износ на коронавирусни ваксини.

    След одобрението на ваксината някои страни заявиха, че няма да я препоръчват за по-възрастни лица, като се позовават на липсата на информация за лица на възраст над 65 години в проучването. Европейската агенция по лекарствата обаче препоръчва разрешаването на ваксината за лица на възраст над 18 години.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 47 минути
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 5 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 6 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 23 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.