вторник, 20 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1562 прочитания

  AstraZeneca заяви, че ваксината ѝ не създава риск от тромбоза

  Междувременно Германия, Франция, Великобритания, Испания и Нидерландия заявиха, че продължават с имунизазцията с тази ваксина
  12 март 2021, 15:49 a+ a- a

  AstraZeneca защити своята ваксина срещу Covid-19, след като няколко страни спряха употребата ѝ поради опасения за образуване на кръвни съсиреци, съобщи CNN. Фармацевтичният гигант заяви в петък (12 март), че неговият анализ не само не показва „никакви доказателства за повишен риск“ от образуване на кръвни съсиреци при получателите на ваксина Oxford-AstraZeneca, но и по-малък брой, отколкото сред общата популация.

  „Анализът на нашите данни за безопасност от повече от 10 милиона записа не е показал доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза в която и да е определена възрастова група, пол, партида или в която и да е държава с Covid-19 ваксина AstraZeneca,“ се казва в изявление, цитирано то CNN.

  „Всъщност наблюдаваният брой на тези видове събития е значително по-малък при ваксинираните, отколкото би се очаквало сред общото население.“

  Тайланд в петък последва Дания, Исландия, Норвегия и България при спиране на употребата на ваксината Oxford-AstraZeneca, докато изследователите проучват потенциалните странични ефекти и нежелани реакции.

  AstraZeneca заяви, че ще подкрепи изцяло всички текущи разследвания.

  Междувременно стана ясно, че Германия, Великобритания, Франция, Испания и Нидерландия ще продължат имунизационните си програми с ваксината на AstraZeneca. 

  „Планираме да продължим да ваксинираме с AstraZeneca, точно като повечето европейски страни“, заяви германският здравен министър Йенс Шпан късно в четвъртък (11 март). Обединеното кралство, Франция, Испания и Холандия също заявиха, че ще продължат да ваксинират с Oxford-AstraZeneca.

  Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в четвъртък, че не препоръчва спиране на употребата на ваксината. „Ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато продължава разследването на случаи на тромбоемболични събития“, добави агенцията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози
  Всички, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, обяви министърът на здравеопазването
  преди 8 часа
  Стартира платформа, където всеки може да сподели очакванията си за бъдещето на Европа
  Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят идеи и мнения
  преди 8 часа
  Фирми могат да кандидатстват за финансиране на проекти за когнитивна роботика
  Максималното финансиране, което може да спечели един проект, е до 100 хил. евро
  преди 9 часа
  Над 150 000 дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас
  Следващата доставка до края на седмицата ще е от Janssen
  преди 10 часа
  Softprom навлиза на българския ИТ пазар
  Компанията предлага решения за киберсигурност
  преди 10 часа
  Тунис облекчава условията за организирани групи от туристи
  Отпада изискването за задължителна 5-дневна карантина