събота, 15 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1602 прочитания

  Норвегия, Швеция и Дания няма да подновят имунизацията с AstraZeneca

  Трите държави заявиха, че ще прегледат заключенията на ЕМА
  19 март 2021, 14:29 a+ a- a

  Норвегия, Швеция и Дания няма да подновят имунизацията с ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 въпреки заключението на Европейската агенция по лекарствата (EMA), че ваксината е „безопасна и ефективна“, съобщи Euronews. И трите държави заявиха, че преглеждат заключението на EMA, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

  Решенията им противоречат на други европейски държави. Италия, Франция, Германия и Испания заявиха в четвъртък, че планират да рестартират имунизациите с AstraZeneca след оценката на EMA.

  „Поради няколкото сериозни случая в Норвегия, ние искаме да разгледаме обстойно ситуацията, преди да направим заключение“, каза Гейр Букхолм, директор на отдела за контрол на инфекциите в Норвежкия институт за обществено здраве. „Това ще отнеме известно време и ще предоставим актуализация в края на следващата седмица“, добави той.

  Агенцията за обществено здраве на Швеция заяви, че националният им регулаторен орган разследва случаи на образуване на кръвни съсиреци в страната.

  „Надяваме се, че следващата седмица ще можем да решим как най-добре да използваме тази ваксина в бъдеще“, каза шведският епидемиолог Андерс Тегнел.

  В Дания здравният орган заяви, че има „наблюдавани случаи на тежки, но редки кръвни съсиреци след ваксинация с ваксината срещу Covid-19 от AstraZeneca“. Предстои пресконференция, за да отговорят на въпроси относно ваксината, но няма да подновят ваксинациите, докато преглеждат оценката на EMA през следващите дни.

  По-рано в четвъртък норвежки медицински екип заяви, че има връзка между ваксината на AstraZeneca и кръвните съсиреци. „Получихме резултати, които могат да обяснят клиничния ход на нашите хоспитализирани пациенти“, каза Пол Андре Холм, професор по хематология в Университетската болница в Осло, няколко часа преди брифинга на ЕМА.

  „Тези пациенти са имали мощен имунен отговор, който е довел до образуването на антитела, които могат да повлияят на тромбоцитите и по този начин да доведат до кръвен съсирек“, каза той, заявявайки, че не вижда друга възможност, но че тя е свързана с ваксината.

  Норвегия, където около 120 000 души са получили първата доза ваксина AstraZeneca, е имала шест случая на сериозни странични ефекти, два от които са били фатални.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 1 ден
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 1 ден
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 1 ден
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 1 ден
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 1 ден
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година