петък, 03 декември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1199 прочитания

  Член на ЕМА заяви че има връзка между съсиреците и ваксината

  От агенцията съобщиха официално, че разследването им продължава
  07 април 2021, 15:18 a+ a- a

  Директорът по ваксините към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Марко Кавалери заяви пред италианския вестник Il Messaggero, че регулаторът е заключил, че ваксината на AstraZeneca е причина за редки, но сериозни съсирващи събития, за които се съобщава в редица страни. По-късно агенцията излезе с изявление, че все още не е стигнала до заключението, че има причинно-следствена връзка между ваксинана на AstraZeneca и тромбозите, а разследването ѝ все още е в ход. 

  Канада и редица европейски държави преустановиха употребата на ваксината при пълнолетни на по-млада и средна възраст, тъй като повечето нежелани събития са настъпили при хора в 30-те и 40-те години. 

  Тези коментари представляват първата индикация от член на водещ регулаторен орган, че кръвните съсиреци могат да бъдат истински, макар и изключително рядък, страничен ефект от ваксината на AstraZeneca, отбелязва The New York Times. Преди това здравни служители в няколко европейски държави временно ограничиха използването на препарата в определени възрастови групи, въпреки препоръката на ЕМА да продължи да го прилага.

  Регулаторите във Великобритания и Световната здравна организация (СЗО) също заявиха, че докато разследват каквито и да било редки странични ефекти, ваксината е безопасна за употреба и ще спаси много животи.

  Създателите на препарата от AstraZeneca многократно заявиха, че техните данни не показват връзка с редките кръвни съсиреци.

  Междувременно Wall Street Journal съобщи, че Оксфордският университет, където е разработена ваксината, е спрял изпитанието ѝ при деца на възраст 6-17 години, докато очаква повече информация за разследването за съсиреците.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 25 минути
  Пауъл: Високата инфлация може да продължи до втората половина на 2022 г.
  Председателят на Федералния резерв заяви, че ще обмисли по-скорошно прекратяване на програмата за изкупуване на облигации
  преди 57 минути
  Значителен спад на руските туристи у нас тази година
  За първите 9 месеца близо 36 000 руски граждани са почивали у нас, през цялата 2019 броят им е бил 450 000
  преди 1 час
  Угур Шахин: Не се отчайвайте
  Според изпълнителният директор на BioNTech хората просто трябва да се ваксинират и да си сложат бустерна доза от съществуващите ваксини
  преди 2 часа
  EMA започна текущ преглед на ваксината на Valneva
  Ваксината е базирана на инактивиран вирус
  преди 3 часа
  47-ото Народно събрание положи клетва
  Д-р Силви Кирилов откри първото заседание
  преди 3 часа
  Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани
  Норвегия също въвежда изискване за задължително тестване на всички пристигащи