четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1625 прочитания

    Франция препоръчва втора доза РНК ваксина за имунизираните с AstraZeneca

    Германия е първата европейска държава, предложила подобен подход
    09 април 2021, 09:26 a+ a- a

    Най-висшият здравен орган на Франция ще съобщи днес, че получателите на първа доза от ваксината срещи Covid-19 на AstraZeneca, които са под 55 години, трябва да получат вторa доза с нова РНК ваксина, съобщиха двама източници, запознати с плановете, предаде „Ройтерс.

    Агенцията съобщи, че Haute Autorite de la Sante (HAS), отговарящ за определянето на начина, по който ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA), трябва да се използват във Франция, обмисля тази възможност.

    Сега HAS реши да продължи с плана, казаха двамата източници. Две иРНК ваксини, една от Pfizer и BioNTech и една от Moderna, са одобрени за употреба във Франция.

    РНК ваксините подтикват човешкото тяло да създаде протеин, който имитира част от вируса, предизвиквайки имунен отговор, докато вирусни векторни ваксини, като AstraZeneca, използват простуден вирус, за да носят ДНК инструкции за извършване на същото.

    Програмите за ваксинация изостават в Европа и на други места по света през последния месец, тъй като се установи, че много малко предимно млади получатели на ваксината на AstraZeneca са претърпели изключително необичайни кръвни съсиреци, което кара някои страни да спрат употребата на препарата като предпазна мярка.

    Повечето са възобновили използването употребата ѝ, въпреки че някои са го направили с възрастови ограничения.

    Във Франция HAS съветва на 19 март, че само хората на възраст 55 и повече години трябва да получават ваксината AstraZeneca, която вече е била дадена на 500 000 души като първа доза. Въпреки че броят им е малък в сравнение с десетките милиони, които са били инокулирани в ЕС, решението да бъде направен различен бустер ще бъде от съществено значение, тъй като подходът не е тестван в късни етапи на клинични изпитания при хора.

    Германия беше първата европейска държава, която препоръча на хората под 60 години, които са приели първа доза AstraZeneca, да получат различен продукт за втората си доза.

    Някои експерти казват, че тъй като всички ваксини са насочени към един и същ външен протеин на вируса, те могат да се допълват. Но няма доказателства, че този подход ще бъде толкова ефективен.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава