петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1331 прочитания

    ЕК преговаря за още 1,8 млрд. дози от ваксината на Pfizer през 2021-2023

    100 милиона вече е броят на ваксинираните в ЕС, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
    14 април 2021, 16:18 a+ a- a

    "Постигнахме споразумение с BioNTech-Pfizer за ускоряване, още веднъж, на доставката на ваксини. 50 милиона допълнителни дози ваксини на BioNTech-Pfizer ще бъдат доставени през второто тримесечие на тази година, считано от април. Тези 50 милиона дози първоначално са били предвидени за доставка през четвъртото тримесечие на 2021 г. Сега те са налични през второто тримесечие. По този начин общите дози, доставени от BioNTech-Pfizer, ще достигнат 250 милиона дози през второто тримесечие. Тези дози ще бъдат разпределени пропорционално на населението между всички държави членки". Това съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

    По думите й това ще спомогне значително за разгръщането на нашите кампании за ваксинация. "Искам да благодаря на BioNTech-Pfizer. Те се доказаха като надежден партньор. Те изпълниха ангажиментите си и отговарят на нашите нужди. Това носи пряка полза за гражданите на ЕС".

    "Ясно е, че за решителна победа над вируса, ще трябва да сме подготвени за следното: в определен момент може да се нуждаем от допълнителна ваксина, за да подсилим и удължим имунитета; и ако се появят варианти, които не се повлияват, ще трябва да разработим ваксини, които са адаптирани към новите варианти; и ще се нуждаем от тях на ранен етап и в достатъчни количества. Като се има предвид това, трябва да се съсредоточим върху технологии, които са доказали качествата си. Ваксините иРНК са ясен пример", заяви Фон дер Лайен.

    "Въз основа на всичко това започваме преговори с BioNTech-Pfizer за трети договор. В този договор ще се предвижда доставката на 1,8 милиарда дози ваксини за периода 2021-2023. Това ще означава, че не само производството на ваксини, но и всички основни компоненти ще се намират в ЕС. Преговорите, които започваме днес – и се надяваме да приключат много бързо – са още една важна стъпка от отговора на Европа на пандемията. Могат да последват и други договори с други дружества", допълни председателят на ЕК.

    Тя отбеляза, че ваксинирането се ускорява в цяла Европа. "Към вчерашна дата държавите членки са получили над 126 милиона дози ваксини. И съм щастлива да кажа, че днес достигнахме 100 милиона ваксинации в ЕС. Това е ключов етап, с който можем да се гордеем. Повече от една четвърт от тези 100 милиона ваксинации са с втора доза, което означава, че в момента над 27 милиона души са напълно ваксинирани".

    Фон дер Лайен обърна внимание, че след вчерашното съобщение на Johnson&Johnson, все още има много фактори, които могат да нарушат планирания график за доставка на ваксините. "Правим всичко по силите си, за да подпомогнем разпространението на ваксините в Европа, включително чрез увеличаване на доставките през следващите седмици и месеци".

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 53 минути
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 2 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 18 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство