събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4724 прочитания

    ЕС направи стъпка към въвеждането на зелен сертификат за пътуване

    Очаква се той да е валиден 1 година
    15 април 2021, 10:01 a+ a- a

    Посланиците към ЕС постигнаха съгласие по мандат за преговори с Европейския парламент относно предложението за цифров зелен сертификат. Този сертификат ще улесни безопасното и свободно движение по време на пандемията от COVID-19, като с него се доказва, че дадено лице е било ваксинирано срещу COVID-19, получило е отрицателен резултат от теста или е преболедувало COVID-19.

    Според AFP текстът, приет от посланиците, предвижда регламентът да се прилага 12 месеца от влизането му в сила и Европейската комисия да изготви доклад за оценка на прилагането му три месеца след края на 12-месечния срок.

    "Цифровият зелен сертификат има за цел да улесни безопасното и свободно движение. Това е от изключително голямо значение за нашите граждани, за нашите общества и за възстановяването на нашите икономики. Приветствам тази първа стъпка. С нея се показва, че сме готови да работим конструктивно с Европейския парламент и Комисията, за да продължим да напредваме бързо по тези предложения, така че да осигурим пълното функциониране на сертификата и на системата през лятото", коментира Антонио Коща, премиер на Португалия, която в момента е ротационен председател на ЕС.

    Правната рамка на цифровия зелен сертификат се състои от две законодателни предложения. Първото се отнася до гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, а второто - до гражданите на трети държави, които престояват или пребивават законно на територията на държава членка. Съгласно тези предложения сертификатът ще може да се използва във всички държави - членки на ЕС. Той ще бъде въведен и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Цифровият зелен сертификат ще бъде отворен и за инициативи, разработвани в световен мащаб.

    В законодателните текстове Съветът направи следните основни изменения:

    - позоваване на факта, че цифровият зелен сертификат не е предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и не е документ за пътуване, за да се подчертае принципът на недискриминация, по-специално спрямо неваксинираните лица

    - нов член относно международното измерение на цифровия зелен сертификат, с който се изяснява разглеждането на сертификатите, издавани на граждани на Съюза и на членове на техните семейства, както и на законно престояващи/пребиваващи граждани на трети държави, ваксинирани в трети държави

    - разпоредбите за защита на данните бяха засилени в целия текст на основния регламент, по-специално въз основа на съвместното становище на Европейския надзорен орган по защита на данните и на Европейския комитет по защита на данните

    - сега текстът включва преходна разпоредба, за да се гарантира, че държавите членки могат да продължат да използват съществуващите понастоящем системи в продължение на кратък период от шест седмици след влизането в сила на основния регламент и докато рамката за цифров зелен сертификат не започне да функционира пълноценно на тяхна територия

    - текстът на проекта за регламент съдържа разпоредба, която позволява на Ирландия и на другите държави членки взаимно да приемат сертификати, издадени на граждани на трети държави въз основа на принципа на реципрочност.

    По-рано евродепутатите проведоха първи дебат по предложението за Цифрово зелено удостоверение, което цели да уеднакви условията за пътувания в ЕС по време на пандемията.

    Приемането на становището на Европейския парламент е предвидено за пленарното заседание на 26-29 април. Междуинституционалните преговори ще започнат възможно най-скоро след това. Държавите членки подчертаха ангажимента си рамката да бъде готова до лятото на 2021.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство