петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1047 прочитания

    Стартира платформа, където всеки може да сподели очакванията си за бъдещето на Европа

    Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят идеи и мнения
    19 април 2021, 16:08 a+ a- a

    Изпълнителният съвет на конференцията за бъдещето на Европа, съставен от представители от Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия, стартира многоезичната цифрова платформа за конференцията за бъдещето на Европа, като приканва всички граждани на ЕС да допринесат за оформянето на собственото си бъдеще и това на Европа като цяло.

    Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия Съюз да споделят и обменят идеи и мнения посредством онлайн събития. 

    Председателят на ЕП Давид Сасоли заяви: „Платформата представлява ключов инструмент, чрез който се осигурява възможност на гражданите да участват и да изразяват мнението си относно бъдещето на Европа. Трябва да сме сигурни, че гласът им ще бъде чут и че ще имат роля в процеса по вземане на решения, независимо от пандемията от COVID-19. Европейската демокрация — представителната демокрация и демокрацията на участието — ще продължи да функционира независимо от всичко, тъй като общото ни бъдеще го изисква.“

    Премиерът на Португалия Антониу Коща, от името на председателството на Съвета, заяви: „Дойде моментът нашите граждани да споделят активно най-големите си тревоги и идеи. Тази дискусия не би могла да се случи в по-подходящ момент. Сега трябва да се подготвим, за да излезем от кризата още по-силни и да бъдем готови за бъдещето, когато преодолеем пандемията. Надяваме се да продължим да градим заедно Европа на бъдещето — една по-справедлива, по-екологична и по-цифровизирана Европа, която отговаря на очакванията на нашите граждани.“

    Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: „Здравеопазването, изменението на климата, качествените и устойчиви работни места в една все по-цифровизирана икономика, състоянието на нашите демократични общества: приканваме европейците да споделят мнението си, да изразят тревогите си и да ни кажат в каква Европа искат да живеят. Благодарение на тази гражданска платформа предоставяме възможност на всеки да допринесе за изграждането на бъдещето на Европа и да общува с други хора от целия континент.“

    Конференцията за бъдещето на Европа представлява безпрецедентнo, откритo и приобщаващo упражнение по съвещателна демокрация. Нейната цел е да се даде по-голяма възможност на хората от всички сфери на живота в цяла Европа да изразят какво очакват от Европейския съюз, което впоследствие да спомогне за определянето на бъдещата посока и политиките на ЕС. Съвместното председателство се ангажира да предприеме последващи действия във връзка с резултатите от конференцията. 

    Многоезичната цифрова платформа е напълно интерактивна и многоезична: хората могат да общуват помежду си и да обсъждат своите предложения с други граждани от всички държави членки на 24-те официални езика на ЕС. Възможно най-голям брой хора от всички сфери на живота са насърчавани да участват чрез платформата в изграждането на своето бъдеще, както и да я популяризират в каналите на социалните мрежи, използвайки хаштаг #TheFutureIsYours.

    Платформата е организирана около ключови теми: изменение на климата и околна среда; здравеопазване; по-силна и по-справедлива икономика; социална справедливост и работни места; ролята на ЕС в света; ценности и права, върховенство на закона, сигурност; цифрова трансформация; европейска демокрация; миграция; и образование, култура, младеж и спорт. Тези теми се допълват от „поле със свободен текст“ за междусекторни и други теми („други идеи“), тъй като гражданите са свободни да повдигнат всеки въпрос, който е от значение за тях, в рамките на истински подход „отдолу нагоре“.

    Платформата също така предоставя информация относно структурата и работата на конференцията. Тя е отворена за всички граждани на ЕС, както и за институции и органи на ЕС, национални парламенти, национални и местни органи и гражданското общество.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 2 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 18 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство