петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  302 прочитания

  ЕС ще намали емисиите си с „най-малко 55%“ до 2030 г.

  Европейският парламент постигна сделка със Съвета на ЕС
  21 април 2021, 11:37 a+ a- a

  Лидерите на ЕС и преговарящите в парламента постигнаха споразумение да формулират в закон целите на блока да бъдат въглеродно неутрални до 2050 г. и да намалят емисиите си на парникови газове с поне 55% в сравнение с нивото от 90-те години.

  „Ние сме много доволни от временната сделка, постигната днес“, заяви в изявление Жоао Педро Матос Фернандес, министър на околната среда и действията по климата за Португалия, която в момента е ротационен председател на ЕС. „Европейският закон за климата е „законът за законите“, който определя рамката на свързаното с климата законодателство на ЕС за следващите 30 години“, добави той.

  Европейският закон за климата сега трябва да бъде подпечатан от Парламента и Съвета, за да влезе в сила.

  Групата на Зелените / EFA в Парламента обаче заяви, че сделката няма амбиция и „рискува да подкопае европейската зелена сделка“.

  Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Комисията по европейския зелен договор, приветства съобщението като „знаменателен момент за ЕС“. „Това е добър ден за хората и планетата“, добави той.

  Съобщението идва в навечерието на международната среща на върха по климата, организирана от американския президент Джо Байдън.

  Брюксел представи своя Европейски зелен договор през декември 2019 г. и внесе предложението си за европейски закон за климата през март 2020 г. Целта му е блокът да се превърне в първия въглеродно неутрален континент в света до 2050 г. чрез отключване на милиарди евро, за да помогне на индустриите да станат по-ресурсно ефективни.

  Но лидерите и парламентът на ЕС бяха в процес на тежки преговори в продължение на месеци по отношение на целта за намаляване на емисиите, а депутатите настояваха за намаляване с най-малко 60%. Преди това 27-членният блок се ангажира да намали емисиите си с 30% до 2030 г.

  Сделката, сключена в сряда (31 април), включва и процес за определяне на целта за климата до 2040 г.

  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „горещо“ приветства споразумението и добави, че „нашият политически ангажимент да станем първият климатично неутрален континент до 2050 г. вече е легален“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 6 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 6 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 7 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 9 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 11 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година