вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1139 прочитания

    Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК

    Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
    22 април 2021, 15:39 a+ a- a

    Планът за възстановяване и устойчивост на Португалия е първият официално представен на Европейската комисия план.

    Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "В цяла Европа сме свидетели на ускоряване на кампаниите за ваксиниране. Успоредно с това е още по-важно да се стартира NextGenerationEU. Икономическото възстановяване трябва да върви ръка за ръка с подобряване на здравословното състояние. Приветствам плана за възстановяване и устойчивост на Португалия като първия, официално представен на Комисията. Представянето бележи началото на нов етап в процеса на прилагане на Механизма за възстановяване и устойчивост. Комисията очаква да направи оценка на португалския план, който е съсредоточен върху устойчивостта, климатичния и цифровия преход, и включва проекти в почти всички водещи европейски области. Ще продължим да работим активно с държавите членки, за да им помогнем да изготвят висококачествени планове. Целта ни остава да приемем всички планове до лятото. За да бъдат извършени първите плащания, е необходимо всички държави членки да са одобрили решението за собствените ресурси. Убедена съм, че всички ще го направят до лятото."

    В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които Португалия планира да изпълни с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост.

    Механизмът за възстановяване и устойчивост е основният инструмент в основата на NextGenerationEU – планът на ЕС да излезе по-силен от пандемията COVID-19. Той ще предостави до 672,5 милиарда евро за подкрепа на инвестициите и реформите. Това се разделя на безвъзмездни средства на обща стойност 312,5 милиарда евро и 360 милиарда евро под формата на заеми.  Механизмът за възстановяване и устойчивост ще играе решаваща роля, за да помогне на Европа да излезе по-силна от кризата и да осигури екологичния и цифровия преход.

    Португалският план е структуриран около трите стълба – устойчивост, екологична и цифрова трансформация, включително мерки в областта на социалното жилищно настаняване, енергийната ефективност на сградите и цифровото образование. Проектите в плана обхващат целия жизнен цикъл на Механизма за възстановяване и устойчивост до 2026. В плана се предлагат проекти в шест от седемте водещи европейски области.

    Представянето на плана е следствие на интензивен диалог между Комисията и португалските органи през последните месеци за изготвянето му.

    Комисията ще направи оценка на плана в рамките на следващите два месеца въз основа на единадесетте критерия, посочени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове. Тази оценка ще включва поспециално преглед на това дали планът допринася за ефективното преодоляване на всички или на значителна част от предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки, отправени в контекста на европейския семестър.

    Комисията ще оцени също така дали планът отделя поне 37% от разходите за инвестиции и реформи в подкрепа на целите в областта на климата и 20% за цифровия преход.

    По предложение на Комисията, Съветът по правило ще разполага с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията. Одобрението на Съвета ще проправи пътя за отпускането на 13% предварително финансиране за Португалия на поисканите 13,9 млрд. евро безвъзмездни средства и 2,7 млрд. евро под формата на заеми по Механизма за възстановяване и устойчивост, след влизането в сила на решението за собствените ресурси, което първо трябва да бъде одобрено от всички държави членки.

    Комисията продължава да работи активно с останалите държави членки, за да им помогне да изготвят висококачествени планове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 2 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 19 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 20 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 20 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 21 часа