петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  496 прочитания

  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК

  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
  22 април 2021, 15:39 a+ a- a

  Планът за възстановяване и устойчивост на Португалия е първият официално представен на Европейската комисия план.

  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "В цяла Европа сме свидетели на ускоряване на кампаниите за ваксиниране. Успоредно с това е още по-важно да се стартира NextGenerationEU. Икономическото възстановяване трябва да върви ръка за ръка с подобряване на здравословното състояние. Приветствам плана за възстановяване и устойчивост на Португалия като първия, официално представен на Комисията. Представянето бележи началото на нов етап в процеса на прилагане на Механизма за възстановяване и устойчивост. Комисията очаква да направи оценка на португалския план, който е съсредоточен върху устойчивостта, климатичния и цифровия преход, и включва проекти в почти всички водещи европейски области. Ще продължим да работим активно с държавите членки, за да им помогнем да изготвят висококачествени планове. Целта ни остава да приемем всички планове до лятото. За да бъдат извършени първите плащания, е необходимо всички държави членки да са одобрили решението за собствените ресурси. Убедена съм, че всички ще го направят до лятото."

  В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които Португалия планира да изпълни с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост.

  Механизмът за възстановяване и устойчивост е основният инструмент в основата на NextGenerationEU – планът на ЕС да излезе по-силен от пандемията COVID-19. Той ще предостави до 672,5 милиарда евро за подкрепа на инвестициите и реформите. Това се разделя на безвъзмездни средства на обща стойност 312,5 милиарда евро и 360 милиарда евро под формата на заеми.  Механизмът за възстановяване и устойчивост ще играе решаваща роля, за да помогне на Европа да излезе по-силна от кризата и да осигури екологичния и цифровия преход.

  Португалският план е структуриран около трите стълба – устойчивост, екологична и цифрова трансформация, включително мерки в областта на социалното жилищно настаняване, енергийната ефективност на сградите и цифровото образование. Проектите в плана обхващат целия жизнен цикъл на Механизма за възстановяване и устойчивост до 2026. В плана се предлагат проекти в шест от седемте водещи европейски области.

  Представянето на плана е следствие на интензивен диалог между Комисията и португалските органи през последните месеци за изготвянето му.

  Комисията ще направи оценка на плана в рамките на следващите два месеца въз основа на единадесетте критерия, посочени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове. Тази оценка ще включва поспециално преглед на това дали планът допринася за ефективното преодоляване на всички или на значителна част от предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки, отправени в контекста на европейския семестър.

  Комисията ще оцени също така дали планът отделя поне 37% от разходите за инвестиции и реформи в подкрепа на целите в областта на климата и 20% за цифровия преход.

  По предложение на Комисията, Съветът по правило ще разполага с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията. Одобрението на Съвета ще проправи пътя за отпускането на 13% предварително финансиране за Португалия на поисканите 13,9 млрд. евро безвъзмездни средства и 2,7 млрд. евро под формата на заеми по Механизма за възстановяване и устойчивост, след влизането в сила на решението за собствените ресурси, което първо трябва да бъде одобрено от всички държави членки.

  Комисията продължава да работи активно с останалите държави членки, за да им помогне да изготвят висококачествени планове.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 7 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 8 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 8 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 11 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 12 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година