петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  512 прочитания

  Индийският вариант на Covid-19 е установен в 17 държави по света

  B.1.617 има повишена преносимост и по-ниска устойчивост на лечение, включително ваксинация
  29 април 2021, 08:38 a+ a- a

  Вариантът на Covid-19, за който се смята, че стои зад опустошителния прилив на инфекции и смъртни случаи в Индия, е открит в 17 страни по света, включително множество европейски държави.

  Според данни, получени от Euronews от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), вариантът B.1.617, известен още като индийски вариант, тъй като е открит за първи път в страната от Югоизточна Азия, вече е открит в седем европейски държави.

  Това са Белгия, Германия, Ирландия, Холандия, Швейцария, френският карибски остров Гваделупа и Великобритания.

  До 21 април Великобритания е открила 132 случая – най-много от всички европейски държави. Досега в останалите европейски държави са установили по-малко от 10 случая.

  В последната си седмична актуализация, публикувана във вторник, Световната здравна организация (СЗО) отбеляза, че „поне 17 държави“ са установили инфекции с индийския вариант и че повечето от пробите „идват от Индия, Обединеното кралство, САЩ и Сингапур“.

  Вариантът B.1.617 има множество подлинии, които леко се различават по характерните мутации, но една от основните, наречена L452R, е свързана с повишена преносимост и по-ниска устойчивост на лечение, включително ваксинация, отбелязва СЗО.

  Ръководителят на германската лаборатория BioNTech заяви в сряда обаче, че е „уверен“, че тяхната ваксина срещу Covid, разработена в сътрудничество с Pfizer, е ефективна срещу индийския вариант.

  Угур Шахин каза на виртуална пресконференция, че тестовете са в ход, но че „индийският вариант има мутации, които вече сме проучили и срещу които действа нашата ваксина, което ни прави уверени“.

  В сряда Индия премина мрачния етап от 200 000 смъртни случая от Covid-19 с над 3000 смъртни случая, съобщени през предходните 24 часа - дневен рекорд за страната. Броят на смъртните случаи се е увеличил през последните седмици, като от 1 март са регистрирани около 44 000 смъртни случая. Освен това страната регистрира повече от 300 000 нови инфекции за седми пореден ден.

  Драматичната ситуация се усложнява от недостиг на медицински консумативи, което кара много други страни да подготвят спешни помощи.

  Първата доставка на вентилатори и кислородни концентратори от Великобритания пристигна в Индия във вторник (28 април), докато френски самолет беше на път. Европейският съюз и САЩ също обещаха подкрепа.

  В отговор на варианта Обединеното кралство, Франция, Германия и Белгия са затворили границите си за пътници от Индия, като позволяват само на техните граждани и жители да влизат със строги изисквания за карантина при пристигане.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 6 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 6 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 7 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 10 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 11 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година