събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    984 прочитания

    Турция започва поетапно да разхлабва мерките срещу COVID-19

    Продължава действието на комендантския час, в почивните дни е забранено излизането извън домовете
    17 май 2021, 16:07 a+ a- a

    Считано от днес в Турция започна поетапно редуциране на мерките срещу разпространението на вируса SARS-Cov-2, които влизат в сила от 05.00 часа в понеделник на 17 май 2021 и ще бъдат в сила до 1 юни 2021 г. Съгласно новите разпореждания в делнични дни ще продължава действието на комендантския час във времето между 21.00 ч. и 05.00 ч. на следващия ден. В почивните дни е забранено излизането извън домовете, считано от 21.00 ч. в петък до 05.00 ч. в понеделник.

    Свободното придвижване за чуждите граждани, пребиваващи краткосрочно на територията на Турция остава в сила.

    През почивните дни магазините за хранителни стоки, сладкарски изделия и пр. ще работят между 10.00 ч. и 17.00 ч. за задоволяване на най-належащите нужди на гражданите на пешеходно разстояние от домовете им, с изключение на гражданите с увреждания.

    Валидното досега ограничение за междуградските пътувания ще се прилага само в периодите, в които се прилага комендантски час. Няма да е необходимо да се получава разрешение за пътуване, достатъчно е да се представят билетът и кодът за резервация на междуградското пътуване.

    Търговските центрове могат да работят между 10.00 ч. и 20.00 ч. през делничните дни и ще бъдат затворени през почивните дни.

    През делнични дни ресторантите, кафенета и сладкарници ще могат да предлагат услуги само за покупка за вкъщи във времето от 07.00 до 20.00 ч., като услугите за доставка по домовете ще може да се осъществява до 24.00 ч. През почивните дни е посочено, че те ще могат да работят само за доставки по домовете между 07.00 и 24.00 ч.

    Затворени до 1 юни 2021 ще останат заведения като казина, таверни, барове, кафенета за наргиле, кина, чайни градини, интернет кафе, места за електронни игри, билярдни зали, плувни басейни, спортни зали, бани, сауни, стаи за масажи, увеселителни паркове и тематични паркове. Всички видове дейности с широко участие на граждани, като събрания на професионални организации, съюзи и кооперации, се отлагат до 1 юни 2021 г.

    Резервация в местата за настаняване (при условие, че цената се заплаща изцяло) през периода и дните, в които ще се прилага комендантският час, ще осигури освобождаване от комендантския час и/или ограничението за междуградско пътуване, като за тази цел ще бъде достатъчно представяне на документ за резервация и за извършено плащане.

    Условията за влизане и преминаване транзит през страната, въведени с оглед ограничаване на пандемията от COVID-19, остават непроменени, а именно - представяне на отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2 не по-стар от 72 часа при преминаване през сухопътните, морски и летищни ГКПП на Турция за всички пътници над 6-годишна възраст с изключение на транзитните пътници, които не напускат трансферната зона на съответното летище.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство