събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1664 прочитания

    Вариант Делта заплашва плана за отваряне на Великобритания

    Страната въведе отново карантина за завръщащи се от Португалия туристи
    07 юни 2021, 12:06 a+ a- a

    Във Великобритания разпространението на нов силно заразен вариант, открит за първи път в Индия, известен като Делта, според новата класификация на СЗО, обърка изчисленията точно кога страната ще се върне към нещо като предпандемичен живот, което трябваше да се случи на на 21 юни, пише The New York Times.

    Части от Великобритания решиха да удължат наложения локдаун. През изминалата седмица правителството затегна правилата си за пътуване, включително за напълно ваксинираните, като премахна Португалия - най-популярната европейска туристическа дестинация - от списъка с места, където британците могат да летят без строги карантини.

    И учените разгорещено обсъждат дали да се продължи с отварянето на 21 юни, като някои казват, че разходите за забавянето с няколко седмици ще бледнеят в сравнение с щетите, които биха могли да бъдат причинени, ако вариант Делта получи допълнителни възможности за разпространение, докато хората все още придобиват имунитет.

    Великобритания се превърна в най-сложната лаборатория за проследяване еволюцията на вируса в света, като 60% от пробите на коронавирус в Англия се анализират чрез геномно секвениране. Това позволява на страната да установява най-ранните признаци на опасни варианти и направи Великобритания предвестник на предизвикателствата, пред които са изправени дори силно ваксинираните държави, тъй като по-новите версии на вируса достигат до неваксинираните.

    Докато учените са в противоречие относно това колко сериозна заплаха представлява вариант Делта за Великобритания, опасенията за потенциала му да отмени част от трудно спечеления напредък на страната към възобновяването се оттеглят.

    Откакто вариантът Делта пристигна във Великобритания през март, той се разпространи повече от други версии на вируса, включително много заразния вариант, открит за първи път във Великобритания, който допринесе за смъртоносни вълни по света тази зима. Това от своя страна създаде локализирани огнища, които увеличиха случаите на Covid.

    Научен съветник на британското правителство изчисли в петък (4 юни), че Делта е приблизително 60% по-заразен от по-ранния вариант от Великобритания. Здравните служители също предупредиха, че случаите, причинени от Делта, могат да доведат до по-висок риск от хоспитализация, въпреки че е твърде рано да се каже със сигурност.

    Великобритания реши миналата година да отложи вторите дози ваксини, за да осигури на повече хора частичната защита на единична доза. Това помогна на страната да преодолее скока през зимата, но също така остави голяма част от хората потенциално изложени на вариант Делта. През изминалата седмица здравните служители заявиха, че има сериозни доказателства за „намаляване на ефективността на ваксината“ за новия вариант, който е най-изразен след еднократна доза.

    Оттогава здравните служители са променили насоките, за да ускорят вторите дози, но много учени призовават правителството да не се ангажира да отваря отново, докато въздействието на варианта стане по-ясно.

    Докато храненето на закрито е възобновено, повечето групи, по-големи от 6 души, са забранени, а нощните клубове, местата за музика и големите събития остават затворени, оставяйки много хотелиерски бизнеси в затруднено положение. Британското правителство отдавна се е насочило към 21 юни - „ден на свободата“, на езика на таблоидите - като дата, когато се надява „да премахне всички законови ограничения на социалните контакти“.

    Критичният въпрос е дали скорошното нарастване на случаите на Covid ще се ускори и ще се превърне в прилив на тежки заболявания, което зависи отчасти от това колко бързо хората получават вторите си дози. През изминалата седмица учените съобщиха, че ваксината на Pfizer предизвиква по-слаб отговор на антителата към варианта Делта спрямо оригиналния вирус, особено сред възрастните хора, което увеличава необходимостта от бустерна доза.

    „Има причини да се обнадеждаваме - не виждаме голяма тенденция в приемането в болници - но това са ранните дни“, каза професор Джеймс Нейсмит, структурен биолог и директор на британския институт „Розалинд Франклин“, медицински изследователски център. „Ако не видим нищо до 14 юни, можем да отдъхнем.“

    Докато само половината от възрастните британци са напълно ваксинирани, това включва почти всички от най-уязвимите групи. И 76% като цяло са получили една доза. В резултат на това някои учени казват, че появата на нови инфекции е поносима, стига при огромното мнозинство това да не доведе до сериозно заболяване или смърт.

    „Този ​​вариант ще бъде труден за разпространение, защото е ограничен до по-млади хора и е до определени части на страната“, каза професор Тим Спектор, професор по генетична епидемиология в King’s College Лондон.

    Според него правителството трябва да помогне на кварталите, където се разпространява вирусът, и освен това да насърчи хората да продължат да работят вкъщи и да спазват социална дистанция, когато е възможно. Но отлагането на облекчаването на ограниченията, каза той, не е необходимо.

    „Трябва да свикнем с идеята, че ще има по няколко хиляди случая всеки ден и че това е част от нашия живот“, казва професор Спектор. „Тези случаи ще бъдат по-леки.“

    В Европейския съюз (ЕС), където нивата на ваксинация все още изостават от тези в Америка и Великобритания, властите също са предпазливи. Германия, Франция и Австрия бързо предприеха действия, за да забранят повечето посетители от Великобритания.

    Подобно на Великобритания, блокът пострада от вълна, причинена от варианта от Великобритания тази зима, която допринесе за едно от най-високите нива на смъртност в света. Правителствата бяха силно критикувани, че не успяха да запазят постигнатото миналото лято, когато блокиовките бяха отпаднали в по-голямата част от Европа.

    В блока 47% от възрастното население с получило първа доза, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), но само 23% имат пълна защита. Затова европейските лидери заявиха, че е необходима бдителност, въпреки че инфекциите са намалели с около 80% от средата на април.

    „Този ​​напредък е крехък“, предупреди миналия месец Ханс Клуге, директор на Световната здравна организация за Европа. „Били сме тук и преди. Нека не правим същите грешки, които бяха допуснати миналата година. “

    И все пак, след като затрудненията в доставките са намалели, европейските власти са уверени, че 70% от възрастните ще бъдат напълно ваксинирани до юли.

    Трудностите, пред които е изправена Европа относно това как да реагира на варианта Делта, може да се повторят, тъй като вирусът продължава да се развива, казват някои учени. Докато той остава в широко разпространен, могат да се появят още по-трансмисивни варианти, принуждаващи страните да се борят с това дали отново да наложат локдаун или да рискуват разпространението на вируса през незащитени популации.

    По-бедните нации обаче са изправени пред далеч по-труден избор. Ако същият вид блокировки, които контролираха варианта от Великобритания, се окажат недостатъчни срещу Делта, тези страни биха могли да избират между още по-драконовски и икономически вредни ограничения или дори по-опустошителни вълни на вируса. Вариантът Делта вече е причинил ужасяващи жертви за Южна Азия.

    „В световен мащаб това е кошмар, тъй като по-голямата част от света все още не е ваксиниран“, каза Джеръми Камил, вирусолог от здравния университет в Луизиана, държавен университет Шривпорт. „Това повишава залога“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство