четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  706 прочитания

  СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация

  Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент
  11 юни 2021, 11:36 a+ a- a

  Процентът на ваксинация в Европа все още е недостатъчен, за да се предотврати възраждането на Covid-19, предупреди Световната здравна организация (СЗО). Повече от 400 милиона дози ваксини са приложени на целия континент през последните 6 месеца.

  Но регионалният офис на СЗО многократно призова за бдителност и продължаващи здравни ограничения на фона на загриженост относно новите варианти на вируса.

  „Въпреки че стигнахме далеч, не стигнали достатъчно далеч“, каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге на пресконференция. „Обхватът на ваксинацията далеч не е достатъчен, за да защити региона от възраждане“, добави той.

  До момента около 30% от европейците са получили поне една доза ваксина, а 17% са напълно ваксинирани. Но Клуге предупреди, че имунизацията трябва да се случва много по-бързо това лято, за се достигне „значително“ покритие от поне 80% имунизирани.

  „Също така трябва да помним, че ваксинирането не ни прави автоматично неспособни да се разболеем или да разпространяваме вируса... Имунизациите обаче намаляват риска от сериозно заболяване или смърт от Covid-19“, заяви той.

  СЗО също така препоръчва гражданите да избягват „затворени, ограничени или пренаселени“ пространства, които излагат хората на по-висок риск от заразяване.

  От началото на пандемията Европа е регистрирала 55 млн. случая на Covid-19 и 1,2 млн. смъртни случая. Въпреки че има спад в новите случаи и хоспитализациите 368 000 нови случая са отчетени през изминалата седмица. Голям брой европейски държави отпуснаха мерките в последните седмици заради намаления брой случаи, но СЗО повтори своето предупреждение. 

  „Въпреки че виждаме прогреса, постигнат в повечето държави в Европа, трябва да осъзнаем, че в никакъв случай не сме извън опасност“, каза Клуге. Той уточни, че данните показват продължават широко разпространение на вируса в региона.

  Клуге припомни лятото на 2020, когато случаите на Covid-19 постепенно се увеличиха в по-младата популация, което доведе до „унищожителна“ нова вълна през зимата. „Били сме тук и преди... Да не допускаме същата грешка отново“, призова регионалният директор на СЗО. „Ако искаме да избегнем нова вълна след лятото, трябва да си научим урока от миналата година... Докато покритието на ваксините се увеличава, ние трябва да се придържаме стриктно към предпазни мерки, за да подтиснем вируса. Комбинацията от обществени здравни мерки и имунизации, не едното или другото, е начинът да излезем от пандемията“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 14 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително