четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  841 прочитания

  В САЩ удължиха срока на годност на ваксината на Johnson & Johnson

  Ваксината, която в Европа се разпространява под марката Janssen, може да се съхранява в обикновен хладилник до 18 седмици
  11 юни 2021, 16:26 a+ a- a

  Johnson & Johnson (J&J) заявиха, че американските регулатори са удължили срока на годност на милиони дози от тяхната ваксина срещу Covid-19 с 6 седмици. Компанията заяви, че прегледът на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) заключава, че дозите остават безопасни и ефективни поне 4,5 месеца (18 седмици). През февруари FDA първоначално разреши ваксината да се съхранява за срок до 3 месеца при нормални нива на охлаждане (в обикновени хладилници), припомня AP.

  Съобщението идва, след като държавните служители предупредиха, че много дози на склад ще изтекат преди края на месеца. Промяната дава на доставчиците на здравни услуги повече време да опитат и използват останалите дози, намиращи се в аптеки, болници и клиники. Много щати са възприели подхода „първи влиза, първи излиза“, при който се използват първо най-старите ваксини.

  Датите на изтичане на ваксината се основават на информация от производителите на лекарства за това колко дълго дозите остават с нужната сила. J&J заяви, че FDA добавя шест седмици въз основа на данни от текущи проучвания за оценка на стабилността на ваксината.

  FDA преразглежда срока на годност и на трите разрешени в САЩ ваксини, тъй като компаниите продължават да тестват партиди през месеците от първото пускане. Ваксините на Pfizer и Moderna, разрешени през декември, имат шестмесечен срок на годност.

  Удължаването на срока на годност на 0J&J ще спомогне за поддържането на доставките на ваксини, дори когато броят на американците, които получават такива, намалява. Миналата седмица в страната се поставят средно около 800 000 нови инжекции на ден. Това е по-малко от максимума от близо 2 милиона ежедневни дози преди 2 месеца. Правителствените служители и компании се насочиха към стимули за насърчаване, включително платени почивки и лотарийни награди от 1 милион долара.

  Тъй като ваксинациите се забавиха, стана ясно, че САЩ едва ли ще изпълнят целта на президента Джо Байдън 70% от население да бъде частично ваксинирано до 4 юли. Приблизително 64% ​​от американците на възраст над 18 години мат поне една доза, според Центровете за болести, контрол и превенция (CDC).

  Ваксината на J&J беше много очаквана заради нейната еднократна формулировка и лесното транспортиране в хладилник. Очакваше се препаратът да играе ключова роля във ваксинационните кампании в селските райони и щатите с ниски доходи с ограничена здравна инфраструктура.

  Но конкурентните производители на лекарства Pfizer и Moderna, които започнаха да доставят дози преди месеци, вече са доставили повече от достатъчно дози, за да отговорят на американското търсене. Повече от 129 милиона американци са напълно ваксинирани с двудозовите ваксини на двете компании. За сравнение, само 11 милиона американци са били ваксинирани с J&J. Около 10 милиона повече дози J&J са изпратени до щатите, според CDC.

  Използването на ваксината на J&J пострада заради установена връзка с рядко нарушение на кръвта. Този проблем накара американските здравни служители да „поставят на пауза“ използването на препарата за 11-дневен преглед. В края на април длъжностните лица оттеглиха задържането, след като заключиха, че ползите от ваксината надвишават рисковете

  Разпространението на J&J бе забавено и от проблеми със замърсяване във фабрика в Балтимор, която помага да се направят ваксините. Съоръжението беше затворено след проверка на FDA, разкрила нехигиенични условия и други проблеми през април. Нито една от ваксините, направени там, не е разпространена.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 14 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително