четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1492 прочитания

  САЩ обявиха вариант делта за „вариант на безпокойство“

  Разпространението му в страната се ускорява много бързо
  16 юни 2021, 16:03 a+ a- a

  Федералните здравни служители класифицираха вариант делта на коронавируса, който сега циркулира в Съединените щати, като „вариант на безпокойство“, тъй като се разпространява бързо и може частично да заобиколи някои лечения с антитела, съобщи The New York Times.

  Длъжностни лица от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) подчертаха, че разрешените ваксини са силно ефективни срещу варианта и призоваха всички американци, които все още не са били ваксинирани, да се ваксинират възможно най-скоро.

  В Англия бързото разпространение на делта принуди правителствените служители да отложат премахването на пандемичните ограничения, наречено „Ден на свободата“, който трябваше да бъде на 21 юни. Сега правителството ще запази някои ограничения в продължение на 4 допълнителни седмици.

  В САЩ само 44% от гражданите са напълно ваксинирани, според база данни, поддържана от The Times. В Калифорния и Ню Йорк, щатите, в които процентът на ваксинация е по-висок, губернаторите предприемат мерки за премахване на ограниченията.

  „Въпреки че броят на случаите ни намалява и хората се ваксинират, все още приблизително половината от населението е неваксинирано“, каза Самър Галоуей, съветник за Covid-19 в CDC и изпълнителен секретар на Междуведомствената група SARS-CoV-2, която характеризира нововъзникващите варианти за правителството на САЩ.

  „Имаме разпространение на по-трансмисивен вариант, който определено е обезпокоителен и нашето основно съобщение тук е, че искаме да се уверим, че хората приемат това сериозно и се ваксинират веднага щом отговарят на условията и ваксината е достъпна за тях.“

  Вариант делта, известен също като B.1.617.2, сега е един от шестте обезпокоителни варианта. За първи път вирусът е идентифициран в Индия през декември, а до юни е открит в 54 страни. Той е открит във Великобритания в края на март. Public Health England го нарече вариант на безпокойство на 28 април, а Световната здравна организация последва примера през май.

  В Съединените щати делът на коронавирусните инфекции, приписван на вариант делта, се е увеличил бързо, от 2,7% през двуседмичния период, завършващ на 22 май, до близо 10% от случаите през двуседмичния период, завършващ на 5 юни, според модели, използвани от CDC.

  Бързото покачване е „двигател номер едно за класифицирането на варианта като обезпокоителен, обяснява д-р Галоуей. Данните от Великобритания предполагат, че делта е поне 50% по-заразен от вариант алфа, наричан още B.1.1.7, добави тя.

  Все още има несигурност дали делта причинява по-тежко заболяване, увеличавайки риска от хоспитализация и смърт. „Нямаме окончателни данни, които да твърдят, че има категорично нарастване на тежестта на заболяването, но има потенциал за това и не искаме да го изключваме“, обясни д-р Галоуей.

  Учените установиха, че шансовете на вариант делта да се разпространи сред членовете на едно домакинство е с 64% по-голям от този на вариант B.1.1.7, идентифициран за първи път във Великобритания, който се счита както за по-заразен, така и за по-смъртоносен от другите варианти.

  Траекторията на вариант делта в Съединените щати е непредсказуема, но може да създаде сериозни предизвикателства, особено в региони като Юга, където нивата на ваксинация са ниски, и в повече от 100 американски окръга, където по-малко от 20% от населението е ваксинирано, каза д-р Майкъл Остерхолм, директор на Центъра за изследване и политика по инфекциозни болести в Университета на Минесота.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 14 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително