неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2176 прочитания

    Гърция въвежда задължителна имунизация за определени професионални групи

    Страната върна някои ограничения, засягащи ресторанти, барове и нощни заведения
    08 юли 2021, 15:39 a+ a- a

    Гърция ще обяви задължителни ваксинации за определени професионални групи през следващата седмица, заяви правителството на страната, цитирано от „Ройтерс“. Мярката идва след повишаване на инфекциите с Covid-19.

    Миналия месец комисията по биоетика в страната препоръча задължителни ваксини за здравни работници и служители в заведенията за грижа за възрастни хора само „като крайна мярка“ с конкретна времева рамка, ако усилията за насърчаване на имунизацията се окажат неефективни.

    „Правителството... получи съответната препоръка от националната комисия по биоетика по отношение на задължителните ваксинации за определени професионални групи,“ заяви Аристотелия Пелони, говорител на правителството, по време на брифинг. Съответните решения ще бъдат обявени следващата седмица, каза тя.

    Има спорове относно това дали задължителните ваксинации са етични, макар че анкета, публикувана от гръцката телевизия Skai в сряда (7 юли), показа, че мнозинството гърци подкрепят този ход за конкретни групи, занимаващи се с обществеността.

    В четвъртък властите възстановиха ограниченията за ресторантите, баровете и нощните клубове, позволявайки само седящи клиенти. Мярката е във връзка с увеличаването на новозаразените в страната, предизвикано от по-заразния вариант делта.

    Около 38% от допустимото население на Гърция е напълно ваксинирано и правителството предлага стимули за привличане на повече хора, за да си поставят ваксина, включително пари в брой и безплатни мобилни данни за младежи, като целта е имунизираните да достигнат 70% до есента.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години