петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1061 прочитания

    Китай се отказа от глобите за семейства с повече деца

    До 2025 държавата ще създаде система, която активно подкрепя ражданията с по-добри услуги и по-ниски разходи за раждане, грижи и образование
    21 юли 2021, 15:47 a+ a- a

    Във вторник (20 юли) Китай публикува решение, което позволява на двойките да имат 3 деца и въвежда множество мерки за подкрепа, вариращи от данъчни облекчения до повече детски ясли и гъвкави отпуски за насърчаване на ражданията, съобщи държавната агенция „Синхуа“.

    През последното десетилетие Китай коригира своята политика за семейно планиране на едно дете. Политиката за две деца беше частично въведена през 2013 г. и изцяло приложена през 2015 г. Според последното преброяване на населението тази промяна на политиката е довела до раждането на над 10 милиона повече втори деца в страната.

    Наблюдателите заявиха, че новият микс от политики ще помогне да се облекчи тежестта както физическа, така и финансова върху младите хора в детеродна възраст, като допринесе за поддържането на дългосрочен и балансиран прираст на населението.

    Политиката за 3 деца и мерките за подпомагане ще допринесат за подобряване на демографската структура на Китай и прилагане на националната стратегия за активен отговор на застаряването на населението, се казва в съобщението.

    Според решението до 2025 г. Китай основно ще създаде политическа система, която активно подкрепя ражданията с по-добри услуги и по-ниски разходи за раждане, грижи и образование. Съотношението между половете на новородените ще бъде по-балансирано и структурата на населението ще бъде подобрена.

    До 2035 г. страната ще подобри допълнително своите политики и разпоредби, осигуряващи стабилното дългосрочно развитие на населението, както и структурата на населението, се казва в решението.

    За да узакони политиката за три деца, Китай ще преразгледа закона за планиране на населението и семейството. Освен това правителството вече няма да налага глоба за двойки, които нарушават закона за семейно планиране, за да имат повече деца, отколкото им е позволено, се казва в документа.

    Универсалните ограничителни мерки и глобите в страната вече не са необходими, заяви Ян Венчжуан, служител в Националната здравна комисия.

    Според правителственото решение броят на децата вече няма да има значение, когато човек се регистрира за сметка за домакинството, се записва да учи и кандидатства за работа.

    Този ход последва съобщението на Китай на 31 май, че семействата вече могат да имат по три деца. По това време много потребители на социални медии разкритикуваха промяната в политиката заради увеличаване на системните предизвикателства, с които жените вероятно биха се сблъскали, ако реализират професионална кариера.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 18 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 22 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 23 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 24 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам