събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1809 прочитания

    Италия въвежда сертификат за Covid за посещение на заведения

    Документът ще е необходим и за спортни събития и съоръжения, културни обекти, концерти и др.
    23 юли 2021, 09:47 a+ a- a

    От 6 август ще се изисква здравна карта за Covid-19, за посещение на множество италиански заведения, включително барове и ресторанти, съобщи правителството в четвъртък (22 юли).

    В допълнение към хотелиерския бизнес, здравна карта, наречена зелена карта в Италия, ще бъде задължителна за достъп до басейни, фитнес зали и спортни зали, спортни събития, концерти, панаири и културни обекти, включително музеи, кина и театри. Нощните клубове не са включени в мярката и засега ще останат затворени, предава Euronews.

    Здравната карта ще свидетелства, че притежателят е получил поне една доза от ваксината, възстановил се е от болестта или има отрицателен резултат през предходните 48 часа. Пропускът вече се изисква за присъствие на сватбени приеми и посещения в старчески домове.

    Премиерът Марио Драги заяви след заседанието на кабинета, който одобри мярката, че „здравната карта е инструмент, който позволява на италианците да продължат дейността си с гаранция, че не са сред заразни хора“. Той също така подчерта, че „зеленият пропуск не е произволен въпрос; той е условие за запазване на отворената икономическа дейност.“

    „Дори при дефинирането на параметрите изборът беше или да се продължи нормално с много региони в жълтата зона, защото те биха надхвърлили предишните параметри, или да се въведе зеления пропуск и да се променят параметрите, за да се запазят регионите в бяла зона, но със зеления пропуск“, добави той.

    Приемането на мярката беше обект на напрежение в правителственото мнозинство, като лидерът на крайнодясната партия Лига Матео Салвини предупреди срещу „драконовски, импровизиран и неизмерен избор, който изключва мнозинството италианци от правото им да работят и да се движат свободно“.

    Това се случва, тъй като броят на случаите на Covid-19 в Италия преминава границата от 5000 в четвъртък за първи път от 21 май. Заразяванията нарастват вече четири последователни седмици.

    „Вариантът делта е заплаха, защото се разпространява по-бързо от другите варианти“, предупреди Драги. „Приканвам всички италианци да се ваксинират и да го направят незабавно“, призова той, като приветства факта, че „повече от половината италианци са завършили цикъла на ваксинация“.

    Във Франция десетки хиляди хора протестираха миналия уикенд преди пускането на задължителна здравна карта за места за отдих и култура. Протестиращите обвиниха правителството, че се опитва да принуди хората да се ваксинират.

    Очаква се мярката да бъде разширена за барове, ресторанти, търговски центрове и за градски транспорт на дълги разстояния в началото на август, след като депутатите одобриха предложения законопроект в четвъртък сутринта.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години