неделя, 19 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1033 прочитания

  Португалия започва облекчаване на мерките към „тотална свобода“

  Противоепидемичните мерки ще се отпускат постепенно, заедно с напредването на имунизацията
  30 юли 2021, 15:31 a+ a- a

  Португалия ще облекчи пандемичните ограничения срещу Covid-19 преди да е постигнала прогнозираните 70% от хората да са напълно ваксинирани до края на това лято, съобщи правителството, цитирано от Euronews.

  Премиерът Антонио Коста заяви, че този ход бележи началото на пътя на страната към „пълна свобода“. „Това е моментът... когато можем да направим още една крачка напред“, каза Коста в телевизионно съобщение. „Ще се опитаме да накараме икономиката да се движи отново, постепенно, в синхрон с темпото на ваксинация.“

  Според Министерството на здравеопазването, около 5,4 милиона души, или 52% от целевата популация на хората над 16 години, са напълно ваксинирани. То прогнозира, че целта за 70% напълно ваксинирани хора ще бъде постигната след 6 седмици, като 85% ще са напълно имунизирани през октомври.

  Коста обяви три фази на постепенно облекчаване на ограниченията, простиращи се през следващите три месеца.

  От неделя (1 август) местните вечерни часове ще отпаднат и ограниченията за работното време на ресторанти, магазини и културни заведения ще бъдат отменени, което ще им позволи да останат отворени до 2 часа сутринта.

  За да влезете в ресторант през уикендите или на официални празници, когато те често са пълни, както и за спортни зали и спортни и културни събития, ще ви е необходим дигитален пропуск, доказващ имунизация или отрицателен тест.

  Работата от вкъщи ще се препоръчва вместо да е задължителна.

  От септември маските за лице вече няма да бъдат задължителни на открито, а помещенията, провеждащи публични събития, могат да увеличат броя на присъстващите до 75% от капацитета, спрямо сегашните 66%.

  Баровете и дискотеките, затворени през последните 16 месеца, ще отворят отново едва през октомври.

  Броят на новите дневни случаи на Covid-19 бавно намалява от миналата седмица, като в четвъртък са съобщени малко над 3000. Честотата на инфекциите на 100 000 души население за последните 14 дни е 428.

  Миналия месец Португалия въведе набор от нови пандемични мерки, включително местен полицейски час и ограничения за социални събирания и работно време на магазините.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  В тези изнесени пунктове в страната ще има ваксинации през уикенда
  Вижте къде ще се правят ваксинации и в София
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Чуждите инвестиции у нас със спад от 64% до юли
  Най-големите нетни потоци от преки инвестиции в страната за първите 7 месеца на 2021 са от Люксембург, Нидерландия и Германия
  17 септември 2021, 15:10
  Румъния отново включи България в „жълтата зона“
  Вижте какво се променя за българите
  17 септември 2021, 14:01
  Карантинирани са по-малко от 1% от учителите и учениците
  До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на випуски или училища
  17 септември 2021, 13:11
  Преброителите започват обхода утре
  Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден