петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1898 прочитания

    Япония увеличи регионите в извънредно положение заради Covid-19

    По време на Олимпийските игри случаите в страната отбелязват рекордно увеличение
    30 юли 2021, 16:26 a+ a- a

    Япония разшири извънредното положение заради коронавируса до още 4 области в допълнение към Токио в петък (30 юли) след рекорден ръст на инфекциите, предаде AP. Премиерът Йошихиде Суга обяви извънредно положение в Сайтама, Канагава и Чиба, близо до Токио, както и в западния град Осака, в сила от 2 до 31 август. Извънредното положение, което е в сила за Токио и южния остров Окинава, се удължават до края на август, след края на Олимпийските игри и по време на Параолимпийските, които започват на 24 август.

    Нарастването на случаите в Токио въпреки мерките, които са в сила повече от две седмици, поражда съмнения, че те могат ефективно да забавят инфекциите. Пет други области, включително Хокайдо, Киото, Хиого и Фукуока, ще бъдат поставени под по-малко строги ограничения.

    Токио отчита рекордно увеличение на случаите за трети пореден ден, включително 3865 в четвъртък, преди да регистрира още 3300 в петък. Случаите са се удвоили от миналата седмица, въпреки че служители казват, че скокът не е свързан с Олимпиадата.

    „В Токио и западните столични райони инфекциите се увеличават с огромна скорост, която никога не сме изпитвали досега“, каза Суга, когато обяви разширяването на извънредното положение. Ако скокът продължи със сегашните темпове с разпространението на по-заразния вариант делта, медицинската система на Япония може да рухне, каза той.

    Япония запазва случаите и смъртните случаи по-ниски от много други страни, но нейната седемдневна средна стойност нараства и сега възлиза на 28 на 100 000 души в цялата страна и 88 на 100 000 в Токио, според здравното министерство. За сравнение тя е 18,5 в САЩ, 48 във Великобритания и 2,8 в Индия, според данни на университета „Джон Хопкинс“.

    Длъжностни лица заявиха, че 2995 са хоспитализирани в Токио, около половината от сегашния капацитет от 6000 легла, като някои болници вече са пълни. Повече от 10 000 други се изолират у дома или в определени хотели, като близо 5600 чакат у дома, докато здравните центрове решават къде ще бъдат лекувани. Токио също така създава съоръжение за тези, които се нуждаят от кислород, докато чакат болнични легла.

    На национално ниво Япония съобщи за 10 687 случая в четвъртък, надхвърляйки 10 000 за първи път. Страната e отчела 15 166 смъртни случая от Covid-19, включително 2288 в Токио, от началото на пандемията.

    Спешните мерки са насочени към забрана на алкохола в заведения за хранене и караоке барове и съкратеното им работно време, но са станали по-малко ефективни, тъй като от хората са само помолени да останат да работят у дома. Мнозина се противопоставят на мерките, тъй като се уморяват от ограничения живот, отбелязва AP.

    Суга каза, че ключовата му стратегия ще бъде до голяма степен непроменена - да се насочи към заведенията за хранене. Той каза, че субсидии ще се изплащат по-бързо на собствениците на фирми, които сътрудничат, а местните власти ще патрулират „за да увеличат ефективността на мерките“.

    Губернаторът на Токио Юрико Койке отбеляза, че хората до 30 години са по-голямата част от новите случаи и ги призова да „споделят усещането за криза“ и да следват основни мерки като носене на маски и избягване на партита. Към четвъртък (29 юли) 27% от японското население е напълно ваксинирано. Процентът на възрастните хора, които са напълно ваксинирани, е 71,5%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам